Kom med bag facaden til EM: Sådan fungerer den røde boble

EM-slutrunden i kvindehåndbold foregår i en boble, hvor der tages alle forbehold for at undgå coronasmitte. Spillerne kommer ikke i nærheden af folk udefra.

Søndag aften tog de danske håndboldkvinder i mod Montenegro i den røde boble.
Søndag aften tog de danske håndboldkvinder i mod Montenegro i den røde boble.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Europamesterskabet i kvindehåndbold finder i disse dage sted i Jyske Bank Boxen i Herning. Eller Fort Knox kan man næsten kalde det. 

Stedet er nemlig så godt bevogtet på grund af coronapandemien, at det kan sammenlignes med det amerikanske fængsel.

Til EM i kvindehåndbold har arrangørerne valgt at lave en såkaldte rød boble, og det betyder, at det ikke er Gud og hvermand, der må komme i Boxen og se håndbold. I den røde boble er det kun spillere, trænere, medlemmer af staben, dommere og officials der må komme ind. 

- Vi skal holde dem i den røde boble adskilt fra det omgivende samfund. Det er en del af konceptet, siger Morten Stig Christensen, der er generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund.

Boblen skal sørge for, at ingen smitte kan komme ind til spillere eller andre boble-medlemmer, så turneringen ikke kan spilles.

Minebånd og afstand

Boblen gælder ikke kun i Jyske Bank Boxen. Når spillerne ikke er på banen, er de nærmest låst inde på deres hotelværelser. Ikke nok med det, så har hvert hold deres helt egen etage og spiserum.

- Der er minebånd nogle steder, hvor man ikke må komme, og vi står i kø hver tredje dag for at komme til coronatest, og det plejer vi jo ikke at gøre, fortæller Bo Poulsen, der er køkkenchef på Hotel Scandic Regina i Herning.

På hotellerne er det umuligt at komme ind, hvis ikke du er spiller, træner eller har en rolle på holdet. I hallen kan du komme ind, hvis du har et adgangsbevis og kan fremvise en negativ coronatest, der er maksimalt 72 timer gammel. 

Det kan nogle journalister blandt andet, men alligevel er der områder i Boxen, der også er en del af den røde boble. Der må journalisterne ikke nærme sig.

Når spillerne giver interviews efter kampen er det i særlige områder, hvor der er minimum tre meters afstand til journalisterne. Der er også sat små højtalere op, så journalisten og spillerne ikke behøver at råbe til hinanden.

- Den fysiske afstand skaber selvfølgelig en mental afstand mellem os og spillerne, så det er meget anderledes, end det plejer at være, fortæller TV2 Sports journalist Jonas Risager Nyhøj.

Serbisk coronauheld

 Slutrunden har dog ikke været uden coronatilfælde. På det serbiske landshold har de været ramt af corona, hvilket har fået den konsekvens, at en kamp blev udsat.

Fremadrettet tænker arrangørerne dog ikke på, at et voldsomt coronaudbrud kan forekomme.

- Jeg forsøger at lade være med at fokusere på de værste tilfælde. Jeg koncentrerer mig om at gøre alt det, vi kan. Hvis jeg fokuserer på, at noget går galt, så går det som regel også galt, siger Morten Stig Christensen.

De danske håndboldkvinder spillede deres anden kamp ved slutrunden søndag aften. Det endte med en sejr til Danmark på 28-19.

2:54
Tag en tur med rundt i den røde boble.