Mulig corona-kur testes på udvalgte sygehuse: Herning på listen
Japansk medicin, der længe er blevet brugt mod blandt andet bugspytkirtelbetændelse, kan måske hjælpe mod Covid-19. Mennesketests startede i dag i Herning.
Lørdag begyndte starten på det, som læger – og formentlig alle andre – håber, bliver et gennembrud i kampen mod coronavirus-pandemien.
Et japansk lægemiddel skal nemlig testes på otte danske hospitaler, og et af dem er Regionshospitalet Herning.
- Fra i dag har vi fået mulighed for at være med i et forsøg, hvor vi skal teste noget medicin, som i dyreforsøg og reagensglas forsøg ser ud til at have en effekt på det her virus, siger Lars Skov Dalgaard, der er afdelingslæge på Medicinsk Afdeling i Herning.
Medicinen er i over 30 år blevet brugt i Japan mod bugspytkirtelbetændelse og sure opstød, men nu viser det sig, at den muligvis også kan have en effekt mod Covid-19.
- Medicinen gør, at virusset ikke kan komme ind i cellerne, som er der, hvor det gør skaden. Så virusset har ikke mulighed for at gøre det, den skal for at kunne overleve, siger Nina Breinholt Stærke, der er læge i den kliniske forskningsenhed på Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitet.
Testes i et sygdomsepicenter
Danmark er det første land, der systematisk tester medicinen. Forsøgspersonerne skal tage to tabletter tre gange dagligt i fem dage, og så følger forskerne patienterne.
- Vi håber, det begrænser infektionen i kroppen og gør folk hurtigere raske og giver færre komplikationer. Det ultimative mål er selvfølgelig, at der er færre, der dør af det her, siger Lars Skov Dalgaard til TV MIDTVEST.
Medicinen skal sideløbende testes på otte hospitaler i hele landet, og det er bestemt ikke et tilfælde, at Regionshospitalet Herning kom med på listen.
Herning Kommune er nemlig et af de hårdest ramte områder i Danmark.
- Lige nu er der rigtig mange patienter i her Herning, så det virkede helt oplagt at skynde os at komme herud, så vi kunne komme hurtigt i gang her, siger Nina Breinholt Stærke.
Samlet set skal 180 personer medvirke, og af dem vil to tredjedele af personerne få forsøgsmedicinen.
For at kunne sammenligne patienter på medicinen med de øvrige patienters sygdomsforløb, vil den resterende tredjedel i stedet få placebo-medicinen, der altså ikke bør have nogen virkning.
- Det er rigtig dejligt. Vi har desværre mødt rigtig mange rigtig syge mennesker herude vestpå, som nok er det område, der er hårdest ramt i Region Midtjylland. Så det er enormt tilfredsstillende, at vi kan være med til at teste noget medicin, der forhåbentlig kan hjælpe, siger Lars Skov Dalgaard.