Peer-netværk er en kæmpe succes: Søren har hjulpet Knud Erik med at komme mere ud

Psykiatrien i Herning kommune bruger såkaldt peers i vid udstrækning. Netværket består af psykisk sårbare, der er kommet så langt, at de har overskud til at støtte ligesindede.

Søren Peder Pedersen startede som peer for Knud Erik Hansen. De har stor glæde af hinanden
Søren Peder Pedersen startede som peer for Knud Erik Hansen. De har stor glæde af hinanden
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Vi møder Søren Peder Pedersen og Knud Erik Hansen i Cafe HUSET i Herning. I dag er der kaffe, billard og hyggesnak på programmet.

- Søren har prøvet det selv, jeg har prøvet det selv, og nu sidder vi her sammen, forklarer Knud Erik Hansen. 

 De er begge psykisk sårbare og er blevet matchet gennem kommunens peer-netværk. Søren Peder Pedersen startede som peer for Knud Erik Hansen. I dag er de også blevet rigtig gode venner.

- Det er et godt eksempel på den tryghed, vi får skabt, fordi vi er ligesindede, forklarer Søren Peder Pedersen.

En af de første

Søren Peder Pedersen var en af de første, der blev uddannet peer i Herning kommune. Det er fem år siden. Siden har han været med til at opbygge kommunens peer-netværk hvor psykisk sårbare, der har fået et større overskud, bliver matchet med en ligesindet, der har det svært. 

- Jeg synes, det er genialt. Vi har en helt anden forståelse for hinanden, fordi vi ved, hvad det er for nogle problemer, vi har, forklarer Søren Peder Pedersen. 

Ordet peer er engelsk og betyder noget i retning af jævnbyrdig eller ligemand.

0:11
Søren Peder Pedersen har være med til at opbygge peer-netværket, og han er meget begejstret for det

Alle vinder

Peerordningen bliver bliver brugt på flere måder i psykiatrien i Herning kommune. 

- Vi har både frivillige, der hjælper og støtter andre, og så har vi også peers, der er ansat. Vi har peers med på alle kurser til borgerne, og vil også gerne have dem med på al undervisning til fagpersoner, forklarer Gitte Ejlskov Schrøder, der er afdelingsleder i Socialpsykiatrien i Herning kommune og fortsætter:

- Jeg tænker, at vi er blevet et meget bedre tilbud. Ordningen er god for vores peers, der vokser med opgaven, den er god for dem, der får en peer tilknyttet og bestemt også for fagpersoner, der får et helt andet indblik i de forskellige diagnoser og problematikker, uddyber hun. De frivillige peers får et kompetencekursus, mens de lønnede skal have en peer-uddannelse, der tager et år.

Ud blandt andre

Tilbage i Cafe HUSET er Søren Peder Pedersen og Knud Erik Hansen nået til kaffen. 

Det er tydeligt, at de hygger sig sammen, og venskabet har betydet, at Knud Erik Hansen er begyndt at komme meget mere ud. 

- Før sad jeg mest derhjemme og hørte musik og læste bøger. Nu har jeg mere mod på at komme ud og opleve noget, forklarer Knud Erik Hansen. 

Han fortæller også, at han ikke har været indlagt på en psykiatrisk afdeling i to år, og det er han stolt af.

Søren Peder Pedersen har både kompetencekursus og peer-uddannelse, og han lægger ikke skjul på hvad, der driver ham,

 - Jeg får tusind fold igen, når jeg ser andre mennesker få det godt. Så det er da helt klart bedre for mig end for Knud Erik, slutter Søren Peder Pedersen med et stort smil.