Krads kritik: Lovgivning bremser grøn omstilling
Som loven er i dag, kan kommunerne ikke give en garanti for et lån til det såkaldte "termonet".
Lovgivningen sætter en stopper for en gylden mulighed for grøn omstilling.
Det mener de hos Kommunernes Landsforening. Problemet er, at man i mindre byer ikke kan få en kommunegaranti for et lån til det såkaldte ”termonet”, som er et kollektivt jordvarmeanlæg.
Det er varmeforsyningsloven, der spænder ben. Til trods, at man hos Landdistrikternes Fællesråd mærker en stor interesse for de kollektive og miljøvenlige jordvarmeløsninger.
- Men vi oplever også, at man er lidt tilbageholdende, fordi lovgivningen i dag ikke er tilrettet efter det, siger rådets formand, Steffen Damsgaard.
Situationen ærgrer også hos en af de virksomheder, der er klar med løsningerne til et termonet.
- Vi har nogle borgere ude i landsbyerne, der gerne vil, og vi har teknologien, som er klar til at blive rullet ud, siger Søren Jensen, der er direktør hos Klimadan i Ikast.
Man opfordrer politikerne på Christiansborg til at ændre lovgivningen, således at kommunerne kan stille den ønskede garanti.
Lydhør politiker
Dina Raabjerg fra Det Konservative Folkeparti var med til at stemme for varmeforsyningsloven. Men hun er lydhør.
- Det vigtige er, at man ser på det enkelte projekt i forhold til, at om det er et godt projekt i forhold til alternativet, hvor hver enkelt beboer skal have en varmepumpe. Hvis det er et godt projekt, så kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skulle kunne give en kommunegaranti, siger Dina Raabjerg, der er energi- og forsyningsordfører for De Konservative.
Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg afholder inden længe et ekspertmøde om netop termonet.