Efter fire års kamp: Nu kan golfklub bygge klubhus igen efter brand

Golfklubben tager tirsdag aften første spadestik til et længeventet projekt.

Nordvestjysk Golfklub ligger i Nationalpark Thy.
Nordvestjysk Golfklub ligger i Nationalpark Thy.
Foto: Nordvestjysk Golfklub

- Det er en glædens dag i dag. 

Sådan siger formanden for Nordvestjysk Golfklub, Svend Hagelskjær. 

I dag kan han og golfklubben nemlig tage første spadestik til det klubhus, de har savnet længe. 

For præcis fire år siden brændte foreningens daværende klubhus nemlig ned.

- Man mener, det var et cigaretskod, som ikke var helt slukket, der antændte branden, som bredte sig til huset, fortæller formanden. 

Branden opstod ifølge klubbens formand i en container, som stod tæt på klubhuset.
Branden opstod ifølge klubbens formand i en container, som stod tæt på klubhuset.
Foto: Mathias Øgendal / presse-fotos.dk

Den sorg blev i 2020 dog vendt til drømmen og muligheden om at bygge et klubhus, som passede bedre til den nuværende klub. 

- Klubhuset er der, hvor vi har det sociale liv, både før og efter man er ude at spille og til vores arrangementer. Det er et vigtigt omdrejningspunkt og et meget centralt sted i sådan en klub, siger formanden. 

Da klubbens daværende "omdrejningspunkt" blev bygget i 1970'erne havde klubben omkring 400 medlemmer - i dag skal der være plads til omkring 900 medlemmer af klubben. 

- Vi ville gerne placere den lidt tættere på banen, men det fik vi nej til. Efter flere forsøg fik vi besked på, at det må ligge der, hvor det gamle lå, fortæller Svend Hagelskjær, som sammen med klubben sendte den første ansøgning i 2021. 

Svend Hagelskjær er formand for golfklubben, som ligger i Nationalpark Thy.
Svend Hagelskjær er formand for golfklubben, som ligger i Nationalpark Thy.
Foto: Svend Hagelskjær, privatfoto

Ifølge ham var det Miljøstyrelsen, som ikke kunne godkende placeringen. 

Det slog dog ikke de frivillige i golfklubbens bestyrelse ud. 

I 2022 indsendte klubben en ny ansøgning på et klubhus på 600 kvadratmeter. Omkring 175 kvadratmeter større end det tidligere klubhus. 

14 måneder efter fik klubben afslag på ansøgningen fra Miljøstyrelsen og måtte indsende en tredje ansøgning denne gang på lidt over 500 kvadratmeter. 

Processen har taget flere år, og det ærgrer foreningens formand. 

- Jeg har slet ikke tal på alle de frivillige timer, der er lagt i det her arbejde. Vi føler, at de har syltet vores sag, siger Svend Hagelskjær. 

Atypisk forløb - men ikke unormal lang svartid

Ifølge Miljøstyrelsen er der dog ikke noget usædvanligt over den tid sagsbehandlingen har taget. I den pågældende sag er der nemlig tale om en dispensation fra gældende regler. 

I et skrifteligt svar til TV MIDTVEST skriver styrelsen: 

"Selvom det samlede sagsforløb således har strakt sig over en længere periode, så har den reelle sagsbehandlingstid været væsentligt kortere, ikke mindst hvad angår dispensationen til klubhuset," skriver styrelsen, som erkender, at forløbet har været "atypisk".

"Efter Miljøstyrelsens og Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis bliver der almindeligvis meddelt dispensation fra skovloven til at genopføre den hidtidige bebyggelse i tilfælde af brand. Det er imidlertid en forudsætning, at det genopførte har cirka samme størrelse, placering og udformning som den tidligere bebyggelse. Endvidere er det en betingelse, at der er tale om samme anvendelse. Ved større ombygninger eller opførelse af bygninger med anden anvendelse end den eksisterende har styrelsen lagt til grund, at der er tale om en nyopførelse," skriver styrelsen videre. 

Formanden for Nordvestjysk Golfklub, Svend Hagelskjær, må erkende, at selvom projektet har været spændende at være en del af, så har det også været frustrerende undervejs. 

Men de frustrationer agter han nu at lægge bag sig - og i stedet glæde sig over, at planerne om et nyt klubhus nu endelig kan blive til virkelighed

- Det er søreme en stor dag nu, hvor vi kan stikke spaden i jorden. Den glæde, vi har i dag, overgår langt de frustrationer, som vi også har haft over den lange proces. Vi har lært undervejs, at det at blive frustreret ikke gavner nogen. Om ikke andet så har vi lært at være tålmodige, siger han.