Regionen efterlyser staten ved Høfde 42: - Vi har for få penge

Anders Kühnau er glad for forsøgene ved Høfde 42, men han efterlyser staten, som han mener, bør samle en stor del af regningen op.

Anders Kuhnau Høfde 42
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Tirsdag begyndte et historisk gravearbejde ved Høfde 42, hvor man for første gang i 37 år åbnede op for giftdepotet, og i dag bliver den forurenede jord transporteret til de to forsøgsanlæg.

To firmaer deler nu 130 tons forurenet jord, som de hver især forsøger at rense. Det betyder dog, at der stadig ligger omkring 140 tons forurenet jord i området.  

Det er tidligere anslået, at det vil koste 250 millioner kroner at få fjernet forureningen helt. Hvis de to forsøg virker, forventes det dog at prisen falder, men indtil videre er der ingen, som har grebet regningen.

Det er regionen, som har tilsynsforpligtelsen, men de mener, at det er statens opgave.

- Det er på ingen måde realistisk, at vi kan løfte det selv. Det er kun realistisk, hvis staten går ind og løfter hovedparten. Vi har for få penge til at løfte problemet, da vi i forvejen er underfinansieret på forureningsområdet, siger Anders Kühnau (A), regionsrådsformand, Region Midtjylland.

Med en pris på 250 millioner kroner vil det da også tage en del år, inden regionen får skrabet pengene sammen. Ifølge Anders Kühnau er regionens årlige budget til forurening 38 millioner kroner, og det er i forvejen for lidt, da flere parcelhusejere må vente i op til 10 år på at få renset jorden.

 

Staten må tage ansvar

Selvom det lige nu ser ud til at være svært økonomisk, så tror Region Midtjyllands formand, Anders Kühnau, på, at forureningen ender med at blive fjernet – men igen sender han bolden videre til staten.

- Det tror jeg. Jeg mener ikke, at vi som samfund kan leve med, at vi har så omfattende en forurening som i det område. Jeg hæfter mig ved, at staten må påtage sig et ansvar, da de selv har været med til at forurene. Cheminova har stået for hovedparten, men staten har været med i det, siger han.

Region Midtjylland vil ifølge Jørgen Nørby (V), formand for Regional Udvikling i Region Midtjylland, i 2019 gå i forhandlinger om det videre forløb, når man har et samlet overblik over opgavens størrelse.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

2:30
Store koncentrationer af kviksølv i de 130 tons sand som tirsdag blev gravet op fra Høfde 42 giftdepotetet.

Forsøgene er positive

Selvom det endnu er svært at få fordelt regningen, er der glæde over den historiske begivenhed, som det nu engang er, at membranen er blevet brudt op.

- Det er meget positivt, at vi endelig får åbnet op og begynder at komme af med forureningen. Indkapslingen var vigtig, men nu tager vi endnu et skridt med de her to forsøg, siger Anders Kühnau.

Og forsøgene med at rense jorden på en alternativ måde end den klassiske kan have store fremtidsperspektiver – også i forhold til fordelingen af regningen.

- Det er vigtigt, fordi kan det gøres til en lavere pris end alternativet – destruere på almindelig vis – så kan vi formentlig også få staten til at hjælpe med det. Perspektiverne bliver formentlig kortere, hvis det lykkes.