10. klasses elever i protest: Vi vil have en ungdom, før vi presses ud i et arbejde resten af livet
10. klasses elever gik torsdag på gaden for at demonstrere mod afskaffelsen af 10. klasse.
Torsdag den 10/10 klokken 10 gik 10. klasses elever rundt omkring i hele Danmark på gaden for at sætte fokus på deres utilfredshed med, at regeringen vil sløjfe 10. klasse efter en ny reform.
Elever fra Vinderup Realskole havde stillet sig forskellige steder i byen med 10 plancher, hvor der stod 10 forskellige meninger om, hvorfor de synes, at det er ærgerligt, at 10. klasse skal nedlægges.
- Det gør vi for at sikre, at alle andre også kan få glæde af 10. klasse, siger Christoffer Nygaard.
Formålet var at komme i dialog med de lokale i byen og gøre dem opmærksomme på, at byen, hvis 10. klasse bliver afskaffet, kommer til at miste elever som dem.
På plakaterne stod der blandt andet, at 10. klasse er med til at udvikle eleverne både socialt, personligt og fagligt, og at eleverne vil have en ungdom, før de presses ud i et arbejde resten af livet.
For Andreas Dalsgaard har året i 10. klasse været med til at give ham personlig læring og gjort ham mere klar til at tage et uddannelsesvalg.
- Jeg er blevet meget mere moden, og jeg har lært meget mere, og jeg har fundet ud af, hvad jeg vil efter 10. klasse, siger Andreas Dalsgaard.
Pernille Kjeldgård Jensen går også i 10. klasse, og hun mener også, at det er vigtigt, at andre kommende unge kan få samme mulighed som hende og klassekammeraterne.
- Det har været godt indtil videre at have det her år, hvor man lige kan udvikle sig lidt mere, og det vil jeg gerne, at andre også skal have muligheden for, siger hun.
Den holdning deler Malou Kamp Christensen.
- Jeg synes bare, det er vigtigt, at dem, der gerne lige vil have et år til at finde ud af, hvad de vil, at de så har muligheden for det, siger hun.
På Vinderup Realskole ser skolen også en stor udvikling hos eleverne, når de har fået et skoleår i 10. klasse. Derudover ser de en stor tendens hos eleverne i 9. klasse, når de opsøger dem.
- De siger: "Giv os tid, tid, tid." De ved ikke, hvad vi vil. Vi ved det ikke. Det er et ikke et fjumreår, de beder om, men tiden til at tænke sig om, og få den en mulighed for at prøve nogle lidt andre ting, siger Birgitte Holm, der er skoleleder på Vinderup Realskole.