Landsretten stadfæster dom til 40-årig dagplejer

I byretten blev hun idømt 20 dages fængsel for at have bidt en dengang toårig dreng, mens hun passede ham som dagplejer. Den dom blev stadfæstet i Vestre Landsret.

Dagplejer bider
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix og privatfoto + Grafik: Claus Klok, TV MIDTVEST

Mandag behandlede Vestre Landsret sagen mod en tidligere dagplejer, der er blevet dømt for at have bidt et barn, som hun passede.

Den nu 40-årige kvinde blev i juni sidste år idømt 20 dages ubetinget fængsel ved Retten i Holstebro for at have begået vold, og hun blev i samme ombæring fyret fra Holstebro Kommune.

Kvinden gik efter frifindelse, oplyste hendes forsvarer Christian Ternvig Markussen. Men Vestre Landsret besluttede mandag eftermiddag at stadfæste dommen. 

Nedenfor kan du læse eller genlæse livebloggen fra retslokalet.

18. mar kl. 16:45

Livebloggen lukker

TV MIDTVEST lukker livebloggen ned.

Her er sagen kort opridset:

Landsretten stadfæstede dommen.

Det betyder, at den 40-årige dagplejer stadig ikke får frakendt retten til at have med børn at gøre, og at straffen fortsat er 20 dages ubetinget fængsel.

Sidste år i juni blev dagplejeren nemlig idømt 20 dages fængsel for at have bidt en dengang toårig dreng, mens hun passede ham.

Ifølge forsvareren var der ikke beviser nok, der pegede direkte på, at det var den tiltalte, der havde bidt den dengang toårige.

Mandag eftermiddag afgjorde seks dommere sagen, og dommen udløste reaktioner fra de tilhørende i retten, særligt dem, der er pårørende til den tidligere dagplejer.

Tak for at læse med.

18. mar kl. 16:33

Forældre er ’utrolig lettede’

Forældrene til Emil Loch, Christina Bennedsgaard og Klaus Loch, er glade efter, at den 40-årig dagplejers dom blev stadfæstet i landsretten.

- Den følelse jeg står med lige nu er, at jeg er utrolig lettet. Jeg havde ikke nået behov for en skærpet dom. For mig handlede det udelukkende om, at den her sag blev afsluttet med retfærdighed, understreger Christina Bennedsgaard.

Hun fortæller også, at hun har været meget påvirket af sagen, og derfor var hun kun i retslokalet, da der skulle afsiges dom. 

18. mar kl. 16:10

Tilfreds anklager: - Det er den rigtige afgørelse

Anklager fra Statsadvokaten i Viborg Maria Buus Sørensen er tilfreds, efter landsretten har valgt at stadfæste dom til 40-årig kvindelig dagplejer.

- Jeg synes, det er den rigtige afgørelse. Det er altid en alvorlig sag, når der er tale om vold mod børn, så derfor mente jeg også, der var plads til en skærpelse, udtaler anklageren og fortsætter:

- Men jeg mener også, det er det rigtige, nu hvor retten foretog sig en konkret vurdering af sagen. 

Hverken forsvareren eller den kvindelige dagplejer har ikke ønsket at udtale sig.

18. mar kl. 15:51

Lettelse hos familien til Emil

- Det er sådan, som det skal være, lyder reaktionen fra søsteren til Christina Bennedsgaard uden for retssalen.

Der er i det hele taget lettelse hos den del af de tilhørende.

18. mar kl. 15:47

Udbrud fra tilhørende i retssalen

Dommen udløser et par reaktioner fra de tilhørende i retten, særligt dem, der er pårørende til den tidligere dagplejer.

- Hold nu kæft mand, lyder det blandt andet fra en af de tilhørende. En af dem sagde også, idet Christina Bennedsgaards familie og bekendte forlod retssalen, at "vi skal nok få jer".

18. mar kl. 15:41

Landsretten stadfæster dom

Byrettens dom stadfæstes i landsretten, siger dommeren i retten.

Det vil også sige, at kvinden stadig ikke får frakendt retten til at have med børn at gøre, og at straffen fortsat er 20 dages ubetinget fængsel.

18. mar kl. 15:23

Seks dommere skal afgøre sagen

Sagen bliver behandlet som en domsmandssag. I landsretten vil det sige, at det er tre juridiske dommere og tre domsmænd - altså lægdommere - der skal afgøre sagens udfald.

Hvis stemmerne står lige mellem to udfald blandt dommerne, ender sagen med det resultat, der er bedst for den tiltalte - både hvad angår skyldsspørgsmål og strafudmåling.

Kilde: Danmarks Domstole

18. mar kl. 15:03

- Jeg kunne aldrig drømme om at bide ham

Dommeren spørger til sidst, om tiltalte har en sidste bemærkning.

- Jeg har ikke bidt Emil Loch, og jeg kunne aldrig drømme om det. Jeg har elsket mit arbejde som dagplejer, og jeg håber på at kunne fortsætte det, siger den 40-årige kvinde.

Dommeren og domsmændene har nu forladt retssalen for at 'optage sagen til dom'.

Dermed er der pause tidligst indtil 15.30, hvor der forventes at falde dom.

18. mar kl. 14:56

Ikke beviser nok til, at tiltalte kendes skyldig, siger forsvarer

- Der er ikke noget, der direkte peger på tiltalte som den, der har bidt. Det eneste, vi har, er to forklaringer, vi intet ved om, fra en toårig og en treårig, siger forsvareren under sin procedure.

Han mener dermed, at det er rygter - eller såkaldt 'hearsay', der ligger til grund for sagen.

- Hearsay kan og må ikke stå alene, siger han og afslutter med, at han mener, der skal ske frifindelse.

Hvis der endelig skal falde dom, mener han, det bør være maksimalt 14 dages fængsel, og at en dom bør være betinget.

Forsvareren forklarer også, at tiltalte har lidt under sagen, blandt andet på grund af dækningen i medierne, og fordi hun har mistet sit job.

18. mar kl. 14:48

- Hvorfor tiede hun det ikke ihjel, hvis det var hende?, spørger tiltaltes forsvarer

Forsvareren taler nu om, at udtalelsen fra den treårige pige, der også gik i dagplejen, ikke kan bruges. Han mener, at pigen blot kan have svaret, at det dagplejeren, der havde bidt Emil, fordi det var Emils mor selv, der spurgte hende.

Christian Ternvig Markussen lægger også vægt på, at Christina Bennedsgaard afslog på de tilbud om hjælpeforløb, hun blev tilbudt af kommunen.

Han sætter også spørgsmålstegn ved, hvorfor hans klient - hvis hun havde bidt Emil - selv ringede til forældrene og satte fokus på det på den måde.

- Hvorfor tiede hun det ikke ihjel, hvis det var hende?, spørger han dommerne.