Minkfoderfabrik har ventet over tre år på erstatning som følgeerhverv
Følgeerhverv til minkbranchen venter fortsat på økonomisk erstatning fra staten.
Minkavlere landet over har ventet i årevis på erstatning - men de er langt fra de eneste.
En lang række følgeerhverv har nemlig også været lukket ned, og de er nu ved at løbe tør for tålmodighed.
Det gælder blandt andet for Holstebro Minkfodercentral, der ikke har været i drift siden november 2020.
- Vi vil gerne have det afsluttet. Der er gået tre år og fire måneder, siden vi fik meldingen om, at der ikke skulle være mink i Danmark. Det er dyrt at ligge her med en fabrik, der trods alt skal holdes intakt, siger Birger Primdahl, der er formand for fodercentralens bestyrelse.
Han fortæller, at de fortsat bruger 1-2 millioner kroner om året bare på at vedligeholde deres bygninger.
Virksomheden havde tidligere 25 medarbejdere og producerede op til 800 tons foder om dagen.
Ikke den eneste
Minkfodercentralen er blot en af mange virksomheder, der venter på erstatning for at have været en del af følgeerhvervet til minkbranchen.
En anden er Minkpapir fra Borbjerg, hvor de er ved at løbe tør for tålmodighed.
- Det er en katastrofe både for vores nationaløkonomi, som skal betale det her, hvor vi alle sammen skal deltage. Samtidig med at det har været en katastrofe for os virksomheder, som nu i tre et halvt år er blevet holdt hen uden at kunne få afsluttet de her ting, siger Henrik Thulesen, der er administrerende direktør for Minkpapir.
Minkpapir er en af fem prøvevirksomheder i forhold til erstatning til følgeerhverv - på trods af det, har de stadig ikke udsigt til nogen penge foreløbigt.
- Der er ingen tvivl om, at politikerne gerne vil have løst det hurtigst muligt. Men minksekretariatet har ikke været kompetente nok til at kunne løse det her på en hurtig nok måde, siger Henrik Thulesen.
Vigtig afgørelse er snart klar
Transportminister Thomas Danielsen, der er ansvarlig for minkerstatningerne, anerkender, at følgeerhvervene har måttet vente længe.
I et skriftligt svar fortæller han, at der arbejdes på højtryk for at behandle alle sager.
- Det er min opgave at sikre, at der er den fornødne bemanding i Minksekretariatet til at behandle sagerne i takt med, at de kommer ind. Derfor har jeg også besluttet at ansætte flere medarbejdere og indlåne medarbejdere fra andre myndigheder, så vi kan være så fleksible som muligt, skriver transportministeren.
Både Minkpapir og Holstebro Minkfodercentral fortæller, at de venter på en afgørelse for Kopenhagen Fur, som skal danne præcedens for udbetalingerne til andre følgeerhverv.
Næstformanden for Kopenhagen Fur, John Papsø, oplyser, at han endnu ikke har hørt, at der skulle være en afgørelse tæt på for dem.
Thomas Danielsen skriver dog, at der ikke kommer til at gå længe, før den vigtige afgørelse ligger klar.
- Det seneste, jeg har fået oplyst, er, at der også ventes en snarlig afgørelse på en af de modelsager, som skal bruges fremover i sagsbehandlingen, og som en del sager har afventet udfaldet af, skriver han med henvisning til Kopenhagen Fur.