Rådet for Sikker Trafik om spritkørsel: Bland dig for pokker

Det er nødvendigt at gribe ind, hvis man oplever en person sætte sig i førersædet i spirituspåvirkede tilstand. Det mener Rådet for Sikker Trafik.

Dødsulykke
Foto: Erik Refner / Ritzau Scanpix

Spirituskørsel kan have fatale konsekvenser, og selvom de fleste danskere formentlig er imod kombinationen af alkohol og bilkørsel, så findes der stadig tilfælde, hvor spirituspåvirkede personer sætter sig ind bag rattet. Rådet for Sikker Trafik fortæller om, hvordan de oplever spirituskørsel som et problem.

- Vi ser det gang på gang, at det har meget alvorlige konsekvenser. Selvom antallet af spritulykker gennem årene er blevet reduceret meget kraftigt, så ser vi desværre, at folk stadigvæk sætter sig ind bag rattet, siger Søren Ørsted Pedersen, der er pressechef hos Rådet for Sikker Trafik.

Der var spiritus involveret, da en 24-årig mand søndag påkørte en personbil på Hodsagervej sydøst for Holstebro. Blodprøven på den 24-årige mand viste en promille på 1,46.

Ulykken endte med at koste tre personer livet, heriblandt en 41-årig kvinde, en syvårig pige og en niårig dreng. Rådet for Sikker Trafik ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men pressechefen fortæller, at en promille af den størrelse er yderst farlig at kombinere med bilkørsel.

- Helt generelt bør man ikke køre bil, når man har en promille på 1,46. Det er hamrende farligt. Alle de sanser, som du har brug for at kunne reagere i trafikken, er mere eller mindre sat ud af spil. Du reagerer langsommere, og du opdager ikke de ting, du skal opdage i tide, fortæller Søren Ørsted Pedersen. 

Han opfordrer derfor til, at man gør, hvad man kan for at forebygge spirituskørsel. 

- Jeg kan kun opfordre, at alle blander sig. Vi ved, at en meget stor del af danskerne tager afstand for spritkørsel, men vi ved også, at det kan være tabubelagt og svært at blande sig. Bland dig for pokker! Vi ser desværre tragiske ulykker, hvor det går galt. Hvis du ikke har mulighed for at blande dig, så ring til politiet. Det er det bedste, du kan gøre, fortæller Søren Ørsted Pedersen.