Saltvandsindsprøjtning på vej til Thorsminde

Etableringen af Danmarks største havvindemøllepark ud for Thorsminde kan redde den hensygnende havn i Thorsminde.

Lisette Sønderby er havnedirektør ved Thorsminde Havn.
Lisette Sønderby er havnedirektør ved Thorsminde Havn.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Havnen var i mange år en klassisk fiskerihavn med op imod 100 fiskerbåde. Men de senere år er det gået tilbage.

- Helt konkret synes vi, at det er en fremtidssikring af Thorsminde Havn at få vindmøllebranchen ind. Havnen er bygget til 100 fartøjer, men i dag er der kun 12 aktive fiskerfartøjer tilbage. Så vi har brug for mere aktivitet, siger havnedirektør Lisette Sønderby.

Milliardprojektet Thor havvindmøllepark skal skabe strøm til en million danske husstande. Det er et historisk projekt, fordi det er første gang, at der i Danmark gennemføres et udbud af havvindmøller uden støttemidler.

Og det giver arbejdspladser i Thorsminde, som bliver servicehavn for den store havvindmøllepark. Det vil skabe 50 til 60 nye arbejdspladser. Forandringerne er allerede så småt at se. Der er bygget en ny havnekaj i sydlige ende af havnen. Her skal mandskabsbåde til vindmøllemedarbejderne ligge. Der er også gjort klar til at bygge en drifts- og servicebygning på havnen. Senere kommer en helikopterlandingsplads.

- Der kommer til at være en driftsbygning med kontor og lager. Dagligt vil medarbejdere sejle ud for at servicere vindmøllerne, siger Lisette Sønderby.

Det er det tyske selskab RWE, der bygger vindmølleparken og etablerer en permanent base på havnen.

Energinet forventer, RWE inden for få år vil betale 2,8 milliarder kroner, i takt med møllerne begynder at producere strøm.