Skuffet minkfamilie om milliardaftale: Der bliver ikke penge til alle
Hos Familien Obitsø i Skave er den politiske aftale om minkerstatning langt fra, som de havde ønsket og håbet.
I næsten tre måneder har landets minkavlere ventet på den politiske aftale, der skal sikre dem en økonomisk erstatning for det erhverv, de i november blev tvunget til at lukke.
Men hos minkavler-familien Obitsø fra Skave fik den længe ventede aftale her til aften en lunken modtagelse.
- Jeg har vanskeligt ved at se, hvordan de kan spise os af med 18,5 milliarder, når vi taler om et helt erhverv og følgeerhverv, siger Jan Obitsø hjemme fra familiens spisebord på den nu nedlagte minkfarm i Skave ved Holstebro.
Mandag aften landede Regeringen, SF, De Radikale, Venstre og Liberale Alliance en aftale om erstatning til de danske minkavlere, der sikrer omkring 18 milliarder kroner til minkavlerne. Men det tal kan Jan Obitsø altså slet ikke se en logik i.
Ifølge familien Obitsø producerede de 38.000 minkskind om året til en gennemsnitspris på omkring 330 kroner per skind de seneste 10 år. Når selve produktionsomkostningerne så var trukket fra, så tjente familien cirka 170 kroner per skind.
65 millioner i tabt indtjening
Hjemme om spisebordet i Skave lyder familiens private regnestykke altså på 38.000 minkskind til en værdi af 170 kroner over de næste 10 år. Jan Obitsøs mener derfor, at han skulle kompenseres godt 6,5 million kroner i tabt indtjening om året det næste årti.
- Det er jo små 65 millioner kroner alene for skind, og dem får jeg jo ikke med den her aftale. Så jeg ved ikke, hvad de har trukket fra prisen, og jeg ved heller ikke, hvad de vil give for selve farmen, lyder det lettere opgivende fra Jan Obitsø.
Aftalen, der i alt ventes at koste mellem 15,5 og 18,8 milliarder kroner, indeholder også en ordning til de minkavlere, der hellere vil genoplive deres erhverv end modtage en fuld erstatning.
Der er sat omkring 60 millioner kroner af til den dvaleordning. Men den ordning bliver ikke en mulighed for Jan Obitsø.
- Jeg fatter ikke, hvis der er nogen avlere, der tør starte op igen. Hvis jeg skulle drive minkavl igen, så skulle det være hos Putin, siger han.
- Ja, dér er der nok større chance for, at du får lov til at overleve, indskyder Jakob Blæsbjerg-Obitsø, der var anden generation minkavler efter sin far.
Og dvaleordningen gav da også anledning til politisk uenighed. På forhånd havde Dansk Folkeparti og Konservative ønsket en dvaleordning, men begge partier forlod forhandlingerne i frustration over, at ordningen ikke var større end de 60 millioner kroner. Og den utilfredshed deler Jan Obitsø.
- 60 millioner kroner. Det rækker slet ikke, siger han.
Tilbage sidder familien Obitsø med skuffelse.
- Jeg har sagt det før: Hvis jeg skal have, så jeg er tilfreds, så er der mange andre, der bliver utilfredse. For så bliver der ikke til alle.