Storfiskers advokat kræver sag afvist: Styrelse gav aldrig påbud
Henning Kjeldsen modtog aldrig et påbud fra myndighederne, og derfor kan man ikke straffe ham, siger advokat.
Retssagen skal afvises, før den overhovedet er kommet i gang. Det er kravet fra forsvarsadvokaten for den nordjyske storfisker Henning Kjeldsen.
Den 58-årige fisker er ved Retten i Holstebro anklaget for gennem flere år systematisk at have snydt med fiskekvoter.
Han skal ifølge anklagen have fusket sig til en større andel af fiskekvoterne, end han var berettiget til. Fortjenesten på 231 millioner kroner skal konfiskeres, lyder kravet fra Bagmandspolitiet, der fører sagen.
Men inden fiskeren selv eller andre vidner har afgivet forklaringer i sagen, er fiskerens advokat, Olaf Koktvedgaard, onsdag gået til modangreb.
Han vil have retten til at afvise at behandle sagen.
Et af argumenterne er, at Henning Kjeldsen ikke på noget tidspunkt har modtaget et påbud fra Fiskeristyrelsen med besked om at bringe andelen af kvoteandele ned.
- Det ligger fast, at der aldrig blev udstedt et påbud. Man kan mene, det er en myndighedsfejl eller dårlig administration.
- Men det ændrer ikke på, at et udstedt påbud er en betingelse for, at man kan tale om, at der er begået noget strafbart, siger Olaf Koktvedgaard.
Brugte stråmandsselskaber for at fiske mere
Fiskeren beskyldes for at have brugt stråmandsselskaber til at omgå kvotereglerne. Det skal han ifølge anklagen have gjort i perioden fra 2013 til 2018.
Det var ifølge advokaten først med ændringer af loven i 2019, at det blev umiddelbart strafbart at overskride kvoteloftet, uden at der først var givet et påbud.
Hvis man forsøger at dømme storfiskeren efter regler, der ikke var gældende på gerningstidspunktet, begår man ifølge advokaten en alvorlig fejl.
- Man kan have den opfattelse, at reglerne var utilstrækkelige. Det har lovgiver sådan set været enig i, og derfor er reglerne blevet ændret.
- Men man kan ikke lade hånt om tidspunkterne, hvor regelændringerne er trådt i kraft, og foregive at reglerne altid har været efter den nuværende skrappere model, siger Olaf Koktvedgaard.
Ministeriet var for passive
Sagen mod Henning Kjeldsen udspringer af kraftig kritik af Miljø- og Fødevareministeriet for passivitet i forbindelse med forvaltning af kvotereglerne.
Ministeriet havde ikke gjort tilstrækkeligt for at forebygge, at fiskekvoterne blev koncentreret hos nogle få fiskere, lød kritikken fra Rigsrevisionen i 2017.
Det førte blandt andet til, at daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fra frataget fiskeriområdet som en del af sin portefølje.
Efterfølgende blev der indgivet politianmeldelse af flere fiskere for overtrædelse af kvotereglerne.
Efter forsvarsadvokaternes indlæg skal retten tage stilling til, om sagen skal afvises eller fortsætte.
Det er endnu uvist, hvornår retten træffer en afgørelse.