Afsløring: Overvågning, ransagning og aflytning spillede væsentlig rolle i minkskindssag

De sigtede har længe været på politiets radar, viser det sig.

Det var den foreløbige kulmination på flere måneders politiarbejde med overvågning, ransagning og aflytning, da en dommer omkring midnat 3. oktober besluttede at fængsle seks mænd for blandt andet hvidvask af narkopenge med minkskind.

Det kan TV MIDTVEST nu fortælle på baggrund af oplysninger fra Retten i Aarhus, der ikke før har været kendt i offentligheden.

Efter dørene var blevet lukket ved grundlovsforhøret kom det blandt andet frem, at National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har foretaget både rum- og telefonaflytninger samt overvågning af sagens hovedmistænkte - en 43-årig mand fra Aarhus - flere måneder før anholdelserne 1. oktober.

Samtidig er der blevet foretaget en såkaldt "hemmelig ransagning" af den hovedmistænktes telefoner. Det har dokumenteret hans kontakt til sagens øvrige sigtede.

Brugen af aflytninger og ransagning vidner ifølge professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage om sagens alvor.

- Der er tale om indgreb i grundlovssikrede rettigheder. Derfor skal der være tale om en grov form for kriminalitet, forklarer han.

Høj strafferamme

Kun sagens hovedperson blev ved grundlovsforhøret sigtet for at overtræde straffelovens regler om narko.

Det er én af de forbrydelser, der ifølge retsplejeloven tillader aflytning, hvis en dommer godkender det.

NSK har tidligere oplyst, at sagen samlet set tæller ti sigtede. Det er kun de seks, der blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus 2. oktober.

Ved retsmødet kom det frem, at de fem af mændene ifølge politiet har forsynet sagens hovedperson med minkskind i bytte for adskillige millioner kroner, der stammer fra narkohandel.

Dermed har de fem mænd - der alle har tråde til minkbranchen - ifølge politiet været medskyldige i hvidvask af særligt grov beskaffenhed.

Hvidvasken fandt ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) fra efteråret 2022 og frem til 1. oktober 2024, hvor ti personer blev anholdt.

Ved grundlovsforhøret præsenterede anklagemyndigheden blandt andet fotos af lister med de sigtedes priser på minkskind. Sammenholdt med afskrifter af optagelser fra telefon- og rumaflytninger overbeviste det dommeren om, at der er en begrundet mistanke mod de sigtede.

En 61-årig, der har tilknytning til Midt- og Vestjylland, er sigtet for at have modtaget mindst 6,5 millioner kroner i form af narkopenge i bytte for minkskind.

Ifølge retsbogen har politiet desuden holdt øje med den 61-årige.

På det tidspunkt, hvor hvidvasken med minkskind ifølge anklagemyndigheden skulle have fundet sted, havde den 61-årige en fremtrædende rolle i minkbranchen.

Nægter sig skyldige

Ved grundlovsforhøret blev der nedlagt navneforbud for de sigtede. På trods af protester fra pressen har landsretten valgt at stadfæste kendelsen om navneforbud.

Det betyder, at der er flere begrænsninger for, hvordan TV MIDTVEST og øvrige medier kan omtale sagen.

Dommeren ved Retten i Aarhus vurderede på baggrund af grundlovsforhøret, at der er begrundet mistanke om, at de sigtede er skyldige i flere af sigtelserne.

Samtidig vurderede dommeren, at der er grund til at frygte, at hovedpersonen vil begå ny kriminalitet, hvis han er på fri fod.

Derudover ville mændene, hvis de var på fri fod, have mulighed for at samstemme forklaringer, lyder det i kendelsen om varetægtsfængsling.

Alle sigtede nægter sig over en bred kam skyldige og tog forbehold for at kære kendelsen om fængsling.

Forsidefoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix (arkivfoto)