Hvidvask for millioner: Hovedmistænkt sendte levende mink fra Billund til Kina

Den 43-årige østjyde har tilsyneladende verdensomspændende forbindelser i minkbranchen. Det viser en af hans digitale fodspor.

Minksag tvmidtvest tv2 østjylland
Foto: Kristian Vinther Brøndum, TV2 ØSTJYLLAND

Velklædt, rejseglad og med smag for dyre varer.

Sådan fremstår den 43-årige østjyde på sine sociale medier. Han er sigtet for at spille en afgørende rolle i en sag om hvidvask, narkopenge og minkskind,

Mandag den 1. oktober klokken 10.01 blev han anholdt af politiet som den første i en koordineret aktion.

Han sidder varetægtsfængslet med fem andre mænd, som alle har forbindelser i den danske minkbranche

TV MIDTVEST kan i samarbejde med TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at den 43-årige tilsyneladende selv har haft en del med minkbranchen at gøre. Det viser en gennemgang af hans digitale profiler.

Han er mistænkt for at være hovedmand i sagen om hvidvask for 30 millioner kroner, som, ifølge politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), skulle være foregået ved, at store kontantbeløb er byttet for minkskind. Ifølge NSK stammer kontanterne fra narkokriminalitet. 

Fløj levende mink til Kina

Vi er i begyndelsen af 2020.

Et kæmpe transportfly af typen Boeing 747 holder stille i Billund Lufthavn. Det er mørkt udenfor, og billeder af lasten, som TV MIDTVEST har set, viser, at flyet bliver fyldt med bure med levende mink, der er stablet ovenpå hinanden.

Den 43-årige står storsmilende i cockpittet iført en gul vest fra Billund Lufthavn, mens én af piloterne sidder i forgrunden. Hans beskrivelse af billederne lyder "Laster levende mink til Kina". 

Hvor transportflyet er fløjet ind fra, eller hvorhen i Kina, de er fløjet til efter afgang fra Billund Lufthavn, er uklart, men ifølge en ekspert i Kinas politiske økonomi, er det alment kendt, at minkskind er eftertragtede i Kina.

- Minkskind er – eller har været – en af de helt store eksportvarer fra Danmark til Kina i mange, mange år, hvor Danmark også har spillet en stor rolle. Rige kinesere blev fløjet ind på første klasse til Copenhagen Furs auktioner, siger Kasper Ingeman Beck fra CBS, til TV MIDTVEST.

Tavshed fra flyselskab

Selskabet, som ejer det store fly, er en mastodont i transportbranchen og tilbyder en flåde af temperatur-regulerede Boeing-fly til flyvninger af medicin, varer og dyr.

Flyet som denne vinteraften i 2020 var lastet med levende mink, er ét af selskabets fly, som normalt er beregnet til medicintransport. Hvorfor det denne aften ikke lastes med medicin, og om selskabet har fløjet flere ture til Kina med danske mink i 2020, er ukendt, da selskabet i skrivende stund ikke er vendt tilbage på TV MIDTVEST henvendelse.

Det er derimod kendt, at den danske regering senere samme år beordrede, at alle danske minkbesætninger skulle aflives som følge af smitterisiko i forbindelse med COVID-19.

Ordren medførte et de facto totalstop for minkproduktion i Danmark, og den danske minkbranche blev som følge næsten afviklet. Og de sidste minkskind, som ikke skulle destruereres, blev solgt på auktion.

Dyre vaner og pels

På den 43-årige hovedmistænktes digitale profiler fremgår det, at han har studeret og bor i et mondænt område i Østjylland.

Flere billeder viser, at han øjensynligt fører en ekstravagant livsstil. Eksklusive champagner og vine på restauranter og natklubber, rejser til storbyer indenfor og udenfor Europa. Og i flere af opslagene fremgår også minkpelse i butikker, ligesom han selv håndterer minkskind på videoer. 

I sagen er den 43-årige sigtet for at at have byttet store kontantbeløb fra narkokriminalitet til minkskind. Skind som de fem andre varetægtsfængslede mænd har suppleret. Alle mændene er i den forbindelse sigtet af hvidvask af særlig grov beskaffenhed.

Byttehandlerne skulle, ifølge sigtelserne, være foregået både på Fyn, Sjælland og i Jylland i perioden 2022-2024. Her skulle den 43-årige have leveret store kontantbeløb, fra 100.000 kroner op til over to millioner, i bytte for minkskind suppleret af de fem andre mænd.

Hemmelige aflytninger og kinesisk chat

Helt centralt i politiets efterforskning har været hemmelige rum- og bil-aflytninger af den 43-åriges samtaler, og ifølge politiet har den kinesiske beskedtjeneste WeChat været en del af kommunikationen om hvidvask. Kasper Ingeman Beck fra CBS er ikke overrasket, hvis forretningsaftaler er foretaget over WeChat.

- WeChat er den absolut mest udbredte beskedtjeneste i Kina, siger Kasper Ingeman Beck, der er postdoc ved CBS og ekspert i Kinas politiske økonomi. 

Sigtet for narkosmugling

Foruden hvidvask af penge, der angiveligt stammer fra ulovlige aktiviteter, så er den 43-årige også sigtet i to forhold om narkohandel med 1,4 ton hash og forsøg på at indsmugle 19,3 liter flydende kokain i 13 vinflasker.

Ifølge sigtelsen forsøgte en person i februar 2024 at smugle vinflaskerne igennem Københavns Lufthavn, men flaskerne blev konfiskeret og vedkommende blev anholdt. 

Toldstyrelsen har tidligere offentliggjort billedet her af vinflasker i en kuffert.
Toldstyrelsen har tidligere offentliggjort billedet her af vinflasker i en kuffert.
Foto: Foto: Toldstyrelsen

Den 43-årige skulle, ifølge anklagemyndigheden, aftage vinflaskerne efter deres ankomst til Danmark.

Hvordan hash og flydende kokain har forbindelse til hvidvask og minkskind kom ved grundlovsforhøret ikke frem, før dommeren valgte at følge de to anklagere, Rasmus Gyldenløve og Jhin Lees begæring, om dørlukning, hvorfor pressen måtte forlade lokalet.

Tilbage i februar oplyste Toldstyrelsen dog, at man havde fundet netop 19 liter koncentreret kokain gemt i 13 vinflasker hos en rejsende i Københavns Lufthavn. TV MIDTVEST har spurgt National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), om der er tale om samme sag, men hos NSK ønsker man ikke at kommentere det forhold.

TV MIDTVEST har spurgt den 43-åriges forsvarer, om hans klient har en kommentar, men forsvareren ønsker ikke at medvirke.

Den 43-årige er fortsat varetægtsfængslet sammen med de fem andre mænd i sagen.

De nægter sig alle skyldige. I alt er 11 personer sigtet i sagen, mens fire er løsladt.