De har renset 120.000 mursten og genbrugt 15.000 meter lister: - Vi kan jo lige så godt bruge det

En ny bydel i Brande har i den grad taget tanken om genbrug til sig. Her bliver selv stumperne af træ til et nyt gulv.

Det grønne plus - Mads Rudlykke
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

De har renset 120.000 mursten i hånden. 60.000 er blevet brugt til et nyt fælleshus. 

I lofterne er der genbrugt 15.000 meter lister, som håndværkerne har pillet søm ud af, renset og olieret. 

Og som om det ikke var nok, så bliver alle træstumperne brugt som gulv i biblioteket - nøjsomt lagt som et sirligt puslespil. 

- Det er jo for at være god ved miljøet, og så giver det også sjæl. Hvorfor ikke genbruge i stedet for at køre det på forbrændingen? Vi kan jo lige så godt bruge det, fortæller Mads Ruglykke, der er manden bag projektet. 

Projektet hedder Det Grønne Plus og er en ny bydel i Brande, der kommer til at bestå af et fælleshus og 137 boliger - placeret dér, hvor Præstelundskolen engang lå. 

Men skolen er ikke bare endt i containeren - det er her, murstenene, listerne og træet stammer fra. Ja, faktisk har de genbrugt alt det, de kan - selv skifferne fra de gamle trapper er blevet brugt igen.  

Ville det ikke bare være nemmere og billigere at gå ud og købe nyt?

- Jo, men så kan du jo ikke få det her. Prøv at se, du kan jo slet ikke få den her sjæl eller historie, svarer han, mens han står foran trappen med de genbrugte skiffer: 

- Vi havde jo nogle lærere, der kom forbi. De havde tårer i øjnene, da de spurgte, om vi havde flyttet den - altså én til én. Prøv at tænk at kunne give det igen. Det er jo helt vildt. 

Mads Ruglykke har også selv gået på skolen i sin tid, og derfor betyder det også ekstra meget for ham at bevare så meget som muligt.

- Alt handler ikke om penge. Det handler om at give noget igen til byen. Det er jo en 70 år gammel historie. Den har vi ansvar for at bevare, fortæller han. 

Mads Ruglykke er den ene bygherre på projektet.
Mads Ruglykke er den ene bygherre på projektet.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

På forkant med ny lov

En ny lov om genbrug af byggematerialer er for nylig blevet vedtaget af Folketinget. Byggebranchen står nemlig for 40 procent af Danmarks samlede affald. Ifølge Miljøministeriet svarer det til cirka fem millioner ton affald årligt.

Når bygninger rives ned, ender materialerne alt for ofte i forbrændingsanlægget, selvom det egentlig kan genbruges. Derfor er det blevet besluttet, at når man river bygninger ned på over 250 m2, så skal nedrivningen foregå så nænsomt, så byggematerialerne løbende kan sorteres. 

I Brande er projektet og Mads Ruglykke dog langt foran - og allerede godt i gang med at genbruge. Men der er også udfordringer: 

- Det er svært for en at bruge en helt masse genbrug, hvis det er dyrt, og så er du ikke konkurrencedygtig i forhold til de andre. Derfor er det også vigtigt, at det er noget, vi får indarbejdet, og at der kommer nogle procedure for det. 

Af samme grund hilser han også den nye lov velkommen. 

Gulvet her er lavet af stumper og klodser af resttræ.
Gulvet her er lavet af stumper og klodser af resttræ.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST