Drukner i æbler, blommer og krydderurter: Ikast-kok bad om frugt og grønt - nu bliver han bombarderet med det
Et madeventyr har pludselig taget fart for den klimabevidste Ikast-kok Morten Thomsen.
En kok fra Ikast er overvældet over, hvor mange der er klar til at støtte hans madprojekt.
Den 13. august fortalte vi på TV MIDTVEST, at kok og restauratør Morten Thomsen efterlyste frugt og grønt fra lokale haver.
Opslaget er på Facebook blevet delt knap 3.000 gange og er samlet set nået ud til over en million mennesker - og Ikast-kokken har tydeligt kunnet mærke den store opmærksomhed. Den seneste halvanden uge er han blevet bombarderet med æbler, blommer, friskplukket persille og alt muligt andet, som folk ikke selv kan få brugt.
- Det vælter simpelthen ind. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Morten Thomsen.
Her kan du se det Facebook-opslag, der har fået mange til at henvende sig til kokken fra Ikast:
Lokale råvarer til gavn for klimaet
Årsagen til at Morten Thomsen overhovedet efterspørger frugt og grønt, handler om hans egen lille kamp for at redde kloden. I stedet for at bestille frugt og grønt hos en grossist foretrækker han at hente råvarerne i lokale haver.
- Ved at vi bruger æblerne og laver dem til juice, så skal vi ikke købe polsk eller ukrainsk æblejuice hjem, som er transporteret meget langt. Hvis der var flere, der gik i gang med at handle lokalt, handle dansk og bruge det de har ude i haverne, så ville det jo ret hurtigt kunne ganges ud med 3-4 millioner mennesker, som har mulighed for at gøre det i Danmark, siger Morten Thomsen, der ejer Restaurant Noli i Ikast.
De grønne gaver bliver brugt på mange forskellige måder i restauranten. Æblerne kan for eksempel ende som friskpresset juice eller æblekage.
- Vi skal i hvert fald ikke klage over ikke at få produkter nok. Folk ringer helt fra den anden side af Herning for at sige, at de har noget i overskud, som vi må hente, fortæller Morten Thomsen.
Siden sin optræden i TV MIDTVEST har han fået tilbudt så meget frugt, at han ikke selv kan få det brugt og derfor ofte er tvunget til at takke nej. Så han er begyndt at dele lidt ud til naboerne, der heldigvis også godt kan se det smarte i idéen.
- Jeg synes da, det er godt, og man må sige, at folk er helt oppe at flyve over det. Så det er da en god idé, siger Ulla Kjær Rasmussen, der er indehaver af Restaurant Glashuset i Ikast.
Folk skal også selv i gang
Den klimabevidste kok har et mål om at bruge to tons varer fra lokale haver i restauranten hvert år. Med de mange donationer den seneste tid når han nemt op på det mål, så nu mener han, at folk også selv må i gang ved gryderne.
- Måske kan man lave en ny tendens ud af, at folk også kan lave deres varer selv. Man kan lave sine blommer om til svesker til jul, eller man kan lave blommemarmelade og sylte det ned til is, så man ikke bruger så mange varer udefra, siger Morten Thomsen.
Morten Thomsen arbejder lige nu på at skrive en kogebog, der tager udgangspunkt i al den mad, vi har til rådighed i vores haver.