Flugten fra folkeskolen bekymrer skolelederformand: - Vi skal sætte større krav til friskolerne
Fri- og privatskolerne er nu blevet så populære, at næsten hvert femte barn vælger folkeskolen fra. Det vækker bekymring hos Skolelederforeningen.
Fri- og privatskolerne er ikke noget nyt fænomen, men nu har de vundet så meget frem, at lige knap hvert femte barn vælger en fri- eller privatskole til og folkeskolen fra.
- Det har været et godt alternativt til folkeskolen i mange år. Nu er vi oppe og næsten snitte 20 procent, og så er det ikke et alternativt tilbud, så er det en skoleform på linje med folkeskolen, siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.
- Jeg har hele tiden sagt, at når vi når 20 procent, så har vi et problem, og det holder jeg fast i.
Fri- og privatskolerne er underlagt en række love og regler fra undervisningsministeriet, men har i vid udstrækning frie rammer i forhold til undervisningsform, samt hvilke elever de tager ind.
- Reglerne for fri- og privatskoler er forholdsvis lempelige, og når folketingspolitikere står og siger, at vi skal til at samle op på et eller andet, eksempelvis negativ social arv, så kigger de på folkeskolen og siger, at det er jeres opgave. Der kigger de ikke på fri- og privatskolerne, siger Claus Hjortdal.
- Vi skal derfor til at sætte langt større krav til fri- og privatskoler, end vi gør i dag.
Friere rammer til alle
På Uhre Friskole ved Brande nyder de i den grad den frihed, som de har.
- Det gode ved vores skole er, at vi kan få lov til at lave skole, som vi gerne vil lave den i samarbejde med forældrene, siger Johnny Hessellund, der er skoleleder på Uhre Friskole.
Derfor er de også meget imod tanken om at trække flere regler ned over fri- og privatskolerne. Skolelederen mener tværtimod, at man bør lempe reglerne for alle – også folkeskolen.
- Det er en ærgerlig vej at gå. Giv skolen tilbage til lærerne. Giv formålet tilbage, siger Johnny Hessellund.
Fælles ansvar
Socialdemokraternes undervisningsordfører, Jens Joel, mener, at friskoler bør løfte lige så meget som folkeskolerne.
- Vi har ret til at have fri- og privatskoler i Danmark, men selvfølgelig er der også en forpligtelse, når fællesskabet betaler størstedelen af skoledriften, at de fri- og privatskoler også løfter en del af det sociale ansvar i stedet for at sende udfordringerne videre til folkeskolen, understreger ordføreren.
Men ifølge Jens Joel har begge parter et ansvar.
- Vi skal være sammen om at sikre, at vi har blandede skoler, hvor der både skal være plads til de elever, som er godt kørende i skolen, og dem som ikke er, så skal der være en plads i fællesskabet.
I dag er der cirka 550 friskoler med i alt 121.000 elever. Til sammenligning er der knap 1100 folkeskoler med 534.000 elever.
Se hele interviewet med Jens Joel nedenfor.