Hendes bror fik hjerneblødning i Filippinerne: Nu er der nyt i sagen

Mari-Ann Rasmussen har i over 11 uger kæmpet dagligt for at få sin PTSD-ramte bror hjem fra et sygehus i Filippinerne. Kampen forbliver dog hård, og regningen vokser.

3:01

Viljen i stemmen er ikke til at tage fejl af. Det er frustrationen heller ikke.

For Mari-Ann Rasmussen fra Ikast kæmper en daglig indædt kamp for at få sin bror, Kim Rasmussen, hjem. Lige nu er han langt fra vante, hjemlige rammer. Han befinder sig nemlig på et sygehus i Filippinerne, hvor han har ligget siden 16, maj, da han blev ramt af en blodprop i hjernen. 

Lægerne i Filippinerne har erklæret Kim Rasmussen "fit for flight", men udelukkende til et ambulancefly. 

Derfor arbejder familien Rasmussen i Danmark på at få en dansk læge til Filippinerne for at få det vurderet med andre øjne. Der er nemlig tæt på 700.000 kroners forskel på et ambulance- eller passagerfly fra Filippinerne til Danmark.

- Vi er i gang med at få sendt en dansk læge derned, så de selv kan tage en vurdering. Så vi arbejder ud fra den rigtige information, og har en dansk læge, der kan kommunikere med dem dernede om, hvad der er muligt og ikke muligt, fortæller Mari-Ann Rasmussen.

Og her håber familien Rasmussen på, at Kim kan komme med passagerfly. De har nemlig ikke pengene til at få ham med et ambulancefly, og hjælpen lader vente på sig fra den danske stat.

Hvornår er man syg nok til at få hjælp?

Kim Rasmussen er en højt dekoreret veteran, der har været udsendt syv gange på 10 år siden sin første udsendelse i 1999. Prisen for at tjene sit land har dog været stor for ham. Han er nemlig voldsomt ramt af PTSD og får omkring 30 piller dagligt. Lige fra sovepiller og nervemedicin til piller mod psykiske lidelser.

Veteranen rejste uden familiens vidende til Filippinerne den 10. maj, og seks dage senere indtraf katastrofen. Her blev han ramt af en blodprop, og eftersom han ikke har en rejseforsikring, der dækker den del af verden, skal han selv betale. 

- Som normalt tænkende mennesker ville du og jeg som noget af det første tænke "uhh, tænk, hvis der sker noget", og så tegne en forsikring. Det ville være vores første tanke, men det er på ingen mulig måde noget, han skænker en tanke. Overhovedet, siger Mari-Ann Rasmussen.

Derfor er hun også ked af, at Udenrigsministeriet ikke er villig til at hjælpe med at få ham hjem.

- Det handler ikke om, at folk skal have ondt af mig, vores familie eller Kim. Det handler om at hjælpe et menneske, der har givet så meget for sit land, men simpelthen ikke længere kan tage vare på sig selv. Jeg forstår det ikke. Det er som om, han ikke er syg nok til at få hjælp, siger en frustreret søster.

Lys i mørket

Midt i den hårde tid, hvor frustrationer og tårer fylder meget af Mari-Anns hverdag, er hun dog utroligt rørt over, at folk fra nær og fjern donerer penge til den indsamling, som skytteforeningen 'Veteranskytterne', har startet op.

- Det er et lys i mørket, og det rører mig helt vildt meget. Der er samlet over 140.000 kroner ind - også fra folk, jeg ikke på nogen måde kender. Der var en pensionist, der skrev til mig, at han gerne ville leve af gulerødder resten af måneden for at hjælpe Kim. Sådan noget går lige i hjertet, fortæller Mari-Ann Rasmussen.

Familien ved endnu ikke, hvornår den danske læge kan rejse til Filippinerne, da mange læger lige nu holder ferie.