Midt-og vestjyske kommuner blandt de grønneste: Tre kommuner topper listen
Landsdelens 13 kommuner har stået for 51,86 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden sidste kommunalvalg. Ringkøbing-Skjern Kommune indtager førstepladsen.
I 2030 er målet, at Danmark skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent. I 2050 skal vi være klimaneutrale, har et flertal af folketinget besluttet.
Og selvom flere kommuner er godt i gang med den opgave, så er der stor forskel fra kommune til kommune.
Nye tal fra Dansk Energis klimabarometer viser nemlig, at især kommunerne i Midt- og Vestjylland står for en stor del af omlægningen, når der handler om vindenergi.
I alt har kommunerne i Danmark udbygget med 914 megawatt sol og vind siden 2017. Her står 13 kommuner i Midt- og Vestjylland for 474 megawatt. Det svarer til 51,86 procent af det samlede megawatt-mængde.
Med 109 megawatt er Ringkøbing-Skjern den kommune, der har udbygget mest grøn energi siden sidste kommunalvalg.
- Jeg bevidst om, at vi ligger lunt i svinget, fordi vi tilbage i 2008 ville være selvforsørgende, og det forventer vi at komme i mål med i 2023. Det har været en bevidst strategi, siger venstreborgmesteren Hans Østergaard fra Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kommunen er skarpt forfulgt af Holstebro og Thisted på henholdsvis 2. og 3. pladsen.
- Det er jeg da rigtig glad for. Det er været et målrettet stykke arbejde i tre valgperioder. Vi startede med vindenergien for 14 år siden, hvor vi lavede analyse af hele kommunen. Den har vi nu tredobbelt. Så det er gået over alt forventning, lyder det fra H.C. Østerby, der er socialdemokratisk borgmester i Holstebro.
Flere kommuner skal steppe op
Selvom kommunerne her i landsdelen er godt med, så er der stadig kommuner, som ikke har udbygget i nærheden af Ringkøbing-Skjern, Thisted og Lemvig.
I bunden finder vi nemlig Faurskov og Viborg, hvor begge kommuner har udbygget nul megawatt siden sidste kommunalvalg.
- Det er fordi, vores tre vindmølleprojekter er blevet afvist. Derfor har vi valgt at lægge vores æg i en anden kurv, siger Ulrik Wilbek, der er borgmester i Viborg og fortsætter:
- Derfor er vi i gang med 10 solcelleparker, som vil kunne bringe os langt frem. Der kommer ikke til at gå to år, før vi er med, siger han.
Ifølge Dansk Energis beregninger kræver Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, at der hvert år bliver opstillet 600 MW ekstra grøn energi på land. Derfor er det ifølge Kristine Grunnet vigtigt, at flere kommuner rykker frem i det grønne felt.
- Vi skal have flere kommuner til at tage ansvar for den grønne omstilling og træffe beslutninger om at bygge mere vedvarende energi. Samtidig skal processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt, og vi risikerer ikke at have nok grøn strøm til vores klimamål. Så det er en vigtig opgave for byrådene at tage fat på efter kommunalvalget, siger Kristine Grunnet, der er branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, i en pressemeddelelse.
Vil have folketinget på banen
Det er man i Holstebro enige i.
- Det giver god mening, at vi ligger højt, men der er kommuner, som næsten ikke har gjort noget, selvom de har store muligheder for det. Derfor skal regeringen og folketinget lave en nationalplan om, hvad kommunerne skal byde ind med. Det skal lige lidt fordeles, siger borgmester H. C. Østerby.
Hans Østergaard mener dog, at man også bør tage placering i betragtning.
- Jeg tænker bestemt, der er basis for at opstille vindmøller i Favrskov, men der er mest vindpotentiale ved vestkysten, derfor er der naturligvis flere her, siger han og fortsætter:
- Vi er i mål, så der kommer ikke flere vindmøller her. Så det udligner sig nok over de kommende år.
Kun Holstebro og Ringkøbing-Skjern er to af de i alt tre kommuner, som allerede i dag lever op til 100 procent af deres potentiale for vind. Det viser Energistyrelsens såkaldte potentialemodel fra 2018.
I forhold til solenergi så ligger Holstebro også lunt i svinget. Her er kommunen sammen med Vejle de kommuner, som er kommet bedst i gang med at etablere solcelleparker.