Stadig i tvivl? Så start her

Mange vælgere har svært ved at sætte krydset, men det er ikke for sent at beslutte sig.

Det kan være svært at bestemme sig for, hvor krydset skal sættes.
Det kan være svært at bestemme sig for, hvor krydset skal sættes.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

På tirsdag er det tid til at spidse blyanten, finde det gode humør frem og rykke i stemmeboksen, når tusindvis af midt- og vestjyder skal sætte kryds ved kommunal- og regionsrådsvalget. 

Men det kan være svært at finde ud af, hvor krydsene skal sættes, når der er flere i nogle kommuner er flere end 100 kandidater at vælge imellem. 

TV MIDTVEST har mødt tre vælgere, der er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds.

Oliver Plinio Ringgaard Grison fyldte 18 år i efteråret. Til daglig er han tømrerlærling.
Oliver Plinio Ringgaard Grison fyldte 18 år i efteråret. Til daglig er han tømrerlærling.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Førstegangvælgeren

Hvad tænker du om at skulle stemme for første gang? 

- Jeg synes, at det er vigtigt at få gjort. Nu er jeg ikke så meget inde i det, og jeg ved faktisk ikke, hvem jeg vil stemme på. 

Men kommer du så til at stemme? 

- Jeg ved det faktisk ikke helt. Jeg har overhovedet ikke sat mig ind i det, også fordi jeg først lige er fyldt 18 og egentlig ikke vidste, der kom et kommunalvalg. Så jeg ville være nødt til at sætte mig mere ind i det, hvis jeg skulle stemme. 

Hvad skal der til for, at du vil sætte dig ind i det? 

- Der skal nok ikke så meget til. Og så alligevel. Jeg vil ikke sætte et kryds ved den første og den bedste. Det skulle være velovervejet, hvor jeg virkelig var gået i dybden med at læse op på de forskellige, og hvis jeg skal stemme, så skal det være på en, der sørger for, at der sker noget. 

Hvad skal man gøre for at få din stemme? 

- Det er vigtigt for mig, at det er en, der holder hvad de lover. De skal kunne stå inde for de ting, de siger og føre dem ud i livet.

Hans Kastoft flyttede til Jegindø fra Farum i starten er 2020. Nu ved han ikke, hvor han skal sætte krydset.
Hans Kastoft flyttede til Jegindø fra Farum i starten er 2020. Nu ved han ikke, hvor han skal sætte krydset.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Tilflytteren

Hvordan er det at skulle til kommunalvalg som nytilflyttet?

- Jeg kender jo ikke politikerne herovre, så jeg starter ret meget forfra. Nu hvor valget så nærmer sig, så skal jeg jo til at forholde mig til det - både kommunal- og regionrådsvalget. Så jeg har tænkt over, hvad der betyder noget for mig. 

Hvad kigger du efter, når du skal stemme? 

- Jamen jeg leder efter en politiker, hvor jeg kan mærke, at de har de små samfund inde i hjertet, og vil de små samfund godt. Det skal være en, der vil udvikle dem - ikke afvikle dem. 

Hvorfor lige de små samfund?  

- Da jeg flyttede hertil fra Nordsjælland, skiftede jeg fra en stor bank til en lille og det samme med forsikringsselskab. Jeg gør alle mine indkøb i Hvidbjerg. Jeg synes, at man har et ansvar for, at holde gang i de små lokalsamfund, og derfor er den rigtige kandidat for mig også en, der har bud på, hvordan vi udvikler dem i en bæredygtig retning. 

Har du så fundet en der gør det? 

- Jeg har altid ligget i rød blok, og jeg har endda arbejdet på Christiansborg for SF i en periode. Men jeg har bevæget mig længere mod midten, efter jeg er blevet ældre og selvstændig. Og faktisk så ligger de to kandidater jeg har bedst øje til i den blå blok. 

Karen Skyum er medlem af de radikale i Ikast-Brande, men partiet stiller ikke op til kommunalvalget. Derfor skal hun nu finde ud af, hvor krydset skal stå.
Karen Skyum er medlem af de radikale i Ikast-Brande, men partiet stiller ikke op til kommunalvalget. Derfor skal hun nu finde ud af, hvor krydset skal stå.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Den partiløse

Hvordan er det at vide, at du ikke kan stemme på Radikale? 

- Jeg føler mig faktisk lidt hjemløs. Det er en helt ny situation, at skulle bliver afklaret inden man sætter et kryds, når det før har været så let. 

Hvad lægger du vægt på? 

- Jeg leder efter et menneske, som ikke har én mærkesag, men har blik for hele kommunen. Når du er i et byråd, skal du bestyre alle områder af det offentlige lige fra naturforvaltning til normering i børnehaven. Så det er de ting, jeg vil se efter, det er vigtigt for mig. 

Hvor meget påvirker det din stemme, at du er Radikal? 

- Min stemme bliver personlig, det er der slet ikke nogen tvivl om. For jeg vil ikke stemme på et parti, når jeg ikke kan stemme på mit eget. Og igen må jeg sige, jeg stemmer ikke på ideologien, jeg stemmer på personen. Så det kan blive S, K, V eller SF, det er ret åbent endnu. 

Det er jo bredt, så hvordan vil du blive endelig afklaret? 

- Jeg skal læse aviser og følge de forskellige politikere på sociale medier. Det hjælper så også, at jeg kender en del af dem igennem mit eget politiske arbejde. Jeg har indsnævret det til de fire partier fordi, at de har en tråd ind til Christiansborg. Det er ikke vigtigt for alle, men det er en ting, jeg tænker over, når jeg sætter mit kryds. 

Er du i tvivl?

Nederst i artiklen her finder du link til kandidattesten fra TV 2, TV 2 Regionerne og TV MIDTVEST. 

Mere end 1,3 millioner har taget testen på tværs af de forskellige medier. 

- Når man forsøger at koge alt, hvad der sker i en kommune, ned til få spørgsmål, så kan man ikke undgå, at man havner i en situation, hvor det er simpelt, og det er overfladisk.

- Men kandidattest er stadig noget, der er kommet for at blive, så jeg tror, man skal se det som et input blandt mange, og der synes jeg egentlig, at de har sin berettigelse, fortæller Kasper Møller Hansen, der er valgforsker ved Københavns Universitet. 

Du kan også helt tæt på valget i din kommune ved at følge linket 'Besøg din kommune' nederst i artiklen. 

Her finder du blandt andet Pop Up Valget for din kommune. Det er en lille times valgdebat, hvor værterne Louise Deruginsky og Klaus Knudsen Pedersen på skift kommer omkring nogle af de emner, der fylder i din kommune og region og ikke mindst i din hverdag.