Akutlægen er sparet væk i lokalområder: - Man kan være fuldstændig tryg

I Lemvig og Ringkøbing er akutlægebilerne blevet sparet væk og erstattet af paramedicinerbiler. Dem kunne de lokale i dag blive klogere på til åbent hus.

0:16
Det er ikke et problem, at paramedicinerne ikke har de samme lægefaglige kompetencer som lægerne, mener Susanne Buch (SF), der er formand for Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland.

”Se den nye paramedicinerbil”

Sådan lyder opfordringen til borgerne i Ringkøbing og Lemvig, der lørdag er inviteret til åbent hus ved byernes sundhedshuse.

Og den invitation tog pensionist Lars Rønn fra Lemvig imod. Han møder dog op med en vis skepsis.

- Der er mange herude, der har været meget utrygge ved, at vi skulle miste vores lægeambulance, siger han.

For et års tid siden blev akutlægebilerne i Lemvig og Ringkøbing nedlagt, fordi regionen skulle spare penge. Siden juni har der i stedet kørt såkaldte paramedicinerbiler i områderne, der altså er bemandet med paramedicinere i stedet for læger – og de er billigere i drift.

Og det er ikke et problem, at paramedicinerne ikke har de samme lægefaglige kompetencer som lægerne, mener Susanne Buch (SF), der er formand for Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Det går vel i sidste ende ud over lemvigboerne, at det ikke er læger, de får besøg af?

- Nej, det gør det simpelthen ikke. Fordi der er stadigvæk læger i vores beredskab, og paramedicinerne har masser af kontakt med lægerne i alle de timer, de er på arbejde, siger hun.

Ordningen med paramedicinerbilerne har kørt tre-fire måneder nu, og ifølge formanden har det været en succes.

- De (patienterne, red,) får jo hjælpen. De får jo en person, der kommer ind ad døren til dem og snakker med dem om, hvordan de har det, og hvad det er, der skal gøres, siger hun.

En effektivisering 

Selvom den nærmeste akutlægebil for borgerne i Lemvig nu holder i Holstebro, mener udvalgsformanden, at transformationen til paramedicinerbiler gør det lokale beredskab mere effektivt, da der ikke altid er brug for en læge, når der bliver ringet 112.

- Og hvis der så er tale om store akutte ting, så har vi stadigvæk lægerne, der skal ind over i forhold til at diagnosticere, siger hun.

Hun bakkes op af Kenneth Snogdal, der er funktionsleder ved Præhospitalet i Region Midtjylland.

- Det her er ikke et enten/eller - det er et både/og. Paramedicinerbilen kan én ting, ambulancerne er grundstammen, og akutlægebilerne kan en anden ting. Og når patienterne har behov for det, så kommer alle tre enheder i spil, siger han.

- Jeg vil mene, at man kan være fuldstendig tryg ved det samlede setup, vi har.

Efter lidt snak frem og tilbage med Kenneth Snogdal og et kig indenfor i paramedicinerbilen, kan Lars Rønn tage hjem fra åbent hus med lidt mere ro i maven.

- Jeg er blevet lidt mere tryg i dag, ved at få en god snak med redderne her, siger han.

- De kan jo meget i dag, åbenbart. Men det er jo ikke det samme, det bliver det aldrig.

I alt er antallet af akutlægebiler i Region Midtjylland faldet fra 10 til 7, da den også er sparet væk i Grenå. Alle steder er der indsat paramedicinerbiler i stedet.