Søren skralder: Levede for 200 kroner om måneden
Søren finder halvdelen af sit månedlige madforbrug i en skraldespand.
200 kroner om måneden.
Så meget har 25-årige Søren Rohleder i en årerække brugt på mad. I dag finder han stadig det meste af sit madforbrug fra en skraldespand.
- Jeg kan godt lide at tage en tur ud at skralde først – og så finde ud af, hvad jeg vil lave til aftensmad ud fra det, jeg finder, fortæller Søren Rohleder.
Han bor i København, men var i dag inviteret til Silkeborg, for at inspirere andre til bruge mad, som ellers ville være smidt ud. Siden han gik i 1. g for otte år siden har han skaffet det meste fra sin husholdningsliste fra frit tilgængelige skraldecontainere rundt om i byen.
- Du kan finde din morgenmad, din frokost, noget til madpakken, og ingredienser til aftensmaden i en container. På et tidspunkt var det eneste, jeg var nødt til at købe toiletpapir, fortæller han.
På halvanden time i Silkeborg fandt han også et hav af madvarer, som ellers var blevet smidt ud.
I stedet tog Søren Rohleder det med på biblioteket i Silkeborg, hvor det blev udstillet, som et led i byens Skraldival, en festival om affald.
- På den ene side, så går der lidt skattejagt i det, og det er spændende at åbne en container. Men på den anden side, så er jeg også ærgerlig over at finde så meget, som skulle være blevet brugt, siger Søren Rohleder.
I Danmark går 873.014 ton mad til spilde hvert år, ifølge tal fra Fødevarestyrelsen.
- Det er tankevækkende, hvor mange ressourcer, der bliver brugt på det madspild. Vi snakker vandforbrug, arbejdstimer, CO2-udledning og også alt det plastik, som bare havner i affaldscontainere, siger Søren Rohleder .
Han håber, han med sin "udstilling" kan sætte tankerne i gang hos Silkeborgenserne.
Men han mener også, der skal en strukturel forandring i samfundet til, hvis affaldsbjerget skal mindskes.
- Min forhåbning er, at det er med til at oplyse nogen af de her store erhvervsfolk eller politikere, som kan gøre noget - som har ressourcerne til at skabe den strukturelle forandring, som skal til.