Brexit forhandler besøger Thyborøn: Kan ikke undvære 70 procent af indtjeningen
Det betyder meget for Thyborøns fiskere, at EU’s topforhandler besøger dem, for de kan ikke undvære fiskeriet i engelske farvande.
Når fiskerne sejler ud fra Thyborøn ender de ofte i engelsk farvand for at fiske. Reglerne på det område kan dog snart ændre sig i forbindelse med Englands løsrivelse af EU.
Derfor er Michel Barnier, som er EU’s forhandler, lørdag på besøg i Thyborøn, hvor han hører om fiskernes problemstillinger i forbindelse med ”Brexit”.
- Jeg synes, det er et rigtig godt signal, at han tager sig tid til at komme ud at møde os – møde danske fiskere og høre, hvordan det påvirker os, siger Andi Knak, der er fiskeskipper i Thyborøn.
Og det påvirker i den grad Andi Knaks forretning. Hele 85 procent af tobisfiskeriet, som er den vigtigste for forretningen, foregår nemlig i engelsk farvand, mens det for sperling er 100 procent. Ved brisling er fordelingen dog nede på 50 procent i engelsk og 50 procent i dansk farvand.
- Vi kan jo ikke undvære 70 procent af vores indtjening. Det kan jo ikke lade sig gøre, siger Andi Knak.
Efter at have talt med Michel Barnier om udfordringerne, tegner der sig dog ikke et entydigt billede af, hvad der kommer til at ske.
- Hvad det har at sige i de forhandlinger, det tør jeg godt nok ikke at spå om, siger fiskeskipperen.
Vigtigt for lokalsamfundet
Årligt ligger omsætningen af tobisfiskeri i Thyborøn mellem 250-500 millioner kroner pr. år, så hvis man ikke længere kan fiske i engelsk farvand kan det få stor betydning - og dermed er besøget af Michel Barnier altså også særdeles vigtigt.
- Det, tror jeg, er utrolig vigtigt. Det sætter også lidt fokus på, at dansk fiskeri betyder enormt meget. Ikke bare i EU, men det betyder også noget, at vi viser ham det her lokalsamfund, som vi lever i. Hvis fiskeriet ikke er her, er der intet lokalsamfund, så det betyder også noget, siger Kurt Madsen, formand for Thyborøns fiskeriforening og næstformand i Danmarks Fiskeriforening PO.
Det er prominent besøg, når Michel Barnier kommer forbi. Han har tidligere siddet på flere ministerposter i Frankrig, ligesom han i 2010-2014 var vicepræsident i EU kommissionen.
- Det kan jo ikke blive større for os. At få den mand, som sidder ved bordet, og samtidig betyder det også, at vi får vist danske fiskere og befolkningen, at vi sætter det her højt, siger Kurt Madsen.
De har da også strammet sig lidt ekstra an i anledningen.
- Det er vigtigt, at vi præsterer lidt, så han også føler, vi vil det her, siger han.