Cheminova-forurening er langt kraftigere end antaget
Efter at have overtaget ansvaret for de gamle forureninger på Rønland har Region Midtjylland fundet ud af, at den gamle forurening er langt kraftigere og mere udbredt, end de regnede med.
En gammel forurening på Rønland på Harboøre Tange er langt kraftigere og mere udbredt end hidtil antaget. Det har Region Midtjylland fundet ud af, efter den for nyligt overtog ansvaret for de gamle forureninger på Rønland.
Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
De gamle forureninger fra 1970-80'erne på den sydlige del af Rønland har bredt sig helt ud til Nissum Bredning. Det viser undersøgelser, som FMC - tidligere Cheminova - frivilligt har lavet.
- Det er foruroligende, at netop som ansvaret er landet hos regionen, viser nye undersøgelser, at den mangeårige afværge ikke har fungeret. De gamle forureninger er altså stadig et stort problem, og vi er noget urolige for miljøet med den her nye viden, siger Bent Graversen (V), formand for regionens Udvalg for Regional Udvikling, i pressemeddelelsen.
Krav blev droppet
I området, hvor forureningen ligger, har FMC tidligere skullet drive afværge, så forureningen ikke kunne sprede sig ud i naturen og vandet omkring Rønland. Det har været et krav siden 1980'erne. Men det krav har Miljøstyrelsen droppet, så nu er det frivilligt for kemivirksomheden, om de vil rense og pumpe grundvandet i det område.
Region Midtjylland skriver i pressemeddelelsen, at det er en beslutning, der har ført til, at regionen i slutningen af december overtog ansvaret for de gamle forureninger.
Flere tiltag i gang
Region Midtjylland har nu sat flere ting i gang. Den har sendt et brev til miljøminister Magnus Heunicke (S), hvor regionen giver udtryk for bekymring om den nye viden og inviterer ministeren til Harboøre Tange.
Derudover er der bestilt en uvildig vurdering af forureningen, som skal give et peg om, hvor giftige stofferne er, og hvor meget af forureningen der eventuelt slipper ud i Limfjorden. Inden sommerferien skal der tages prøver af vandet i Nissum Bredning for at se, hvordan vandmiljøet er påvirket.
Region Midtjylland og FMC er lige nu i dialog om en ny, midlertidig samarbejdsaftale. I pressemeddelelsen står der, at "FMC har oplyst til regionen, at de arbejder på at etablere en ny afværge i syd-området, som skal tage hånd om forureningen."
- En samarbejdsaftale er det bedste og mest forpligtende, vi lige nu kan gøre for at sikre både miljøet og skatteborgernes penge, siger Bent Graversen.