Friskoler pibler frem efter skolelukninger

Alt i Et Friskolen i Klinkby er et af flere eksempler på, at lokalsamfund lykkedes med at skabe en friskole i kølvandet af en skolelukning.

Lone Nørrum er skoleleder på Alt i Et Friskolen i Klinkby, der åbnede i august 2024 med 61 elever fordelt på 0.-6. klasse.
Lone Nørrum er skoleleder på Alt i Et Friskolen i Klinkby, der åbnede i august 2024 med 61 elever fordelt på 0.-6. klasse.
Foto: Nanna Dam / TV MIDTVEST

Skiltene er skiftet, men lokalerne er de samme.

I asken af Klinkbys gamle folkeskole er en ny friskole nemlig opstået.

- Det går forrygende godt, lyder det fra skoleleder Lone Nørrum efter en måned med den nye friskole.

Før sommerferien lukkede byens folkeskole, men ved hjælp af en lokal støtteforening og stor opbakning fra lokalsamfundet, er det lykkedes at stable en friskole med 61 elever på benene i stedet.

- Det er ikke de 61 børn og deres familier, der har kunne stampe 2 millioner kroner op. Det er alle folk, der bor i vores område, og det rækker også ind i Lemvig med virksomheder, siger Lone Nørrum til TV Midtvest.

Nye friskoler overlever

Dermed er Alt i Et Friskolen et godt eksempel på, hvordan friskoler skyder op i kølvandet af skolelukninger, lyder det fra Andreas Rasch-Christensen.

Han er forskningschef ved VIA University College og ekspert i folkeskolen.

I år er 5 ud af 6 nye friskoler åbnet som en direkte konsekvens af en folkeskolelukning, og oftest består de nye friskoler.

- Det lader til, at når der opstår friskoler i stedet for en mindre, lokal folkeskole, der er blevet lukket af økonomiske årsager, så er det tit og ofte tilfældet, at den lokale friskole formår at overleve og blive økonomisk bæredygtig, siger Andreas Rasch-Christensen til TV Midtvest.

Sådan håber de også, at det går i Ulbjerg ved Skals, hvor vi på TV Midtvest i går kunne fortælle, at en gruppe lokale arbejder for at oprette en friskole, efter Viborg Kommune har besluttet at lukke skolerne i Ulbjerg og Sparkær. 

Dyrt for kommunen at spare

På grund af den store, lokale opbakning, er økonomien indtil videre ikke et problem på den nyoprettede friskole i Klinkby.

- Vi kan se efter at have kørt den første lønkørsel, at det holder vand, det vi har budgetteret med, siger skoleleder Lone Nørrum.

Men for en kommune, der vil spare penge ved at lukke en mindre folkeskole og flytte børnene til en større, kan regnestykket blive sværere.

Fri- og privatskoler koster nemlig kommunerne tilskudskroner.

- Hvis man lukker nogle lokale folkeskoler af økonomiske årsager, og det bliver til friskoler i stedet, så vil det betyde, at den nye folkeskole, man vil etablere, mister nogle elever, og dermed får den også et svækket økonomisk grundlag, siger Andreas Rasch-Christensen.

Alt i Et Friskolen har børn i 0.-6. klasse. Men efter den gode start på skoleåret, tør skoleleder Lone Nørrum godt at drømme endnu større.

- Drømmen er, at vi har børn fra børnehaveklassen og til og med 8. klasse. Vi vil godt være et alternativ til de helt store skoler i lokalområdet, siger hun.