Jane Aamund slog vestjyske rødder i Lemvig
Jane Aamund efterlod ikke alene et aftryk i den litterære verden. Også i Lemvig fik tilflytteren en plads, der nu efterlader et hul.
Jane Aamund flyttede til Lemvig i 1999. Frem mod sin død flyttede hun tilbage til København et par gange, men ifølge hende selv kom hun hver gang til erkendelsen, at Lemvig og Vestjylland, var stedet hun skulle bo. Forfatteren nåede at gøre indtryk på sine omgivelser, der i dag mindedes hendes i Lemvig.
- Jeg blev ked af det. Nu har jeg kendt hende i mange år, så det rør da, siger Annie Lindholm Bjerg. Hun fik besked om forfatterens død, da Jane Aamunds søn ringede og fortalte det i morges.
Annie Lindholm Bjerg var Jane Aamunds hushjælper de seneste fem år. Tre gange om ugen arbejdede hun i huset hos forfatteren. Forholdet udviklede sig, så Annie Lindholm Bjerg blev mere end bare en hjælper i det daglige. Hun har oplevet både op og nedturen med Jane Aamunds kræftsygdom igennem årene.
- Vi havde sommetider nogle gode snakke. Når hun synes, det hele var rigtigt træls, når hun var syg og dårlig. Så sagde jeg til hende, Jane, du er lige som en korkprop. Du popper op igen, og det gjorde hun jo også, siger Annie Lindholm Bjerg og holder så en pause.
- Flere gange. Bare ikke den her gang.
- Hun var ikke interesseret i, at man skulle få ondt af hende. Hun skrev og skrev i mange timer. Så fik hun ekstra kræfter ved at skrive.
- Hun elskede at skrive, og når hun var i det, så var det lige som om, så kører det bare, siger Annie Lindholm Bjerg.
Også i byens boghandel blev der sendt tanker til forfatteren i dag.
- Det gjorde mig ondt at høre. Det måtte jo komme, fordi, hvad skal man sige. Hun har jo ikke haft det for godt i lang tid, siger Lisbeth Nielsen, der er indehaver af Lemvig Boghandel, hvor Jane Aamund havde sin egen reolplads imellem de andre forfattere til salg.
Siden Jane Aamund flyttede til landsdelen i 1999 lagde hun aldrig skjul på, hvor meget den betød for hende.
- Naturen, roen, menneskene og Lemvig, der er så charmerende, sagde forfatteren i et portræt på TV MIDTVEST i 1999.
- Hun var jo også en kendt person i bybilledet. Den person, der var god til at snakke med folk, når hun mødte dem. Der var ikke sådan nogle fine dikkedarer der, siger Lisbeth Nielsen.
På borgmesterkontoret er nyheden om forfatterens død også nået frem. Han husker forfatteren som en fortaler for egnen, der havde en platform at tale fra, og som ivrigt fortalte omverden om den vestjyske egn og by.
- Det er en trist nyhed. Det er en anerkendt forfatter som dør. Hun har været en god ambassadør for vores område, og har været med til at sætte Lemvig på landkortet, siger Erik Flyvholm.
- Hendes forfatterskab omkring hendes slægt og bedsteforældrenes liv her og hele fortællingen om området, har hun jo. Og så har hun på en god måde i forskellige indlæg rundt omkring talt vores område op. Hun har fortalt om de herlighedsværdier der er og om de gode mennesker, hun mødte. Det er vi selvfølgelig glade for og stolte af, siger Erik Flyvholm.
- Hele mentaliteten her, den lagde hun jo ikke skjul på, at den holdt hun rigtig meget af, siger Erik Flyvholm.