Vågehval set ud for Thyborøn: - Det var en vild oplevelse

To fiskere fik sig en overraskende oplevelse, da en hval kom på besøg ved deres båd, mens de fiskede.

1:04
Lars Kjøngerskov fik hurtigt fundet mobilen frem, da en hval pludselig svømmede rundt om hans båd.
Foto: Lars Kjøngerskov (Privatfoto)

På en helt almindelig fisketur 40 kilometer ud for Thyborøn fik Lars Kjøngerskov og Mirko Andersen pludselig besøg af en ganske særlig gæst. 

Mens de havde snøren i vandet efter torsk, hørte de en underlig lyd, og da de vendte sig om, dukkede noget uventet op til overfladen.

- Det var meget forvirrende. Vi fiskede med slukket motor, og der er altså hammerstille 40 kilometer ude fra land. Pludselig hørte vi et pust ved bagbordsiden og tænkte: ”Hvad fa’en er det?” Lige efter kom en gråbrun ryg op, som dykkede hurtigt igen, siger Lars Kjøngerskov fra Agger.

De hev derfor straks fiskestængerne ind på båden og gav sig til at spejde ud over havet, og der skulle ikke gå længe, før den ukendte ryg dukkede op igen.

- Den cirklede rundt op os i fire-fem minutter. Man kunne se, den gled lige så elegant ind under båden. Det var en vild oplevelse, siger Lars Kjøngerskov.

Karakteristiske hvide luffebånd

Ved første øjekast troede de to fiskere, at det var en spækhugger, de havde fået besøg af ved båden, fordi de kunne spotte nogle hvide mærker. Men ved nærmere eftersyn kunne de se, at det nok nærmere var en vågehval.

Og det har de helt ret i, bekræfter Carl Kinze, der har en ph.d. i hvaler og er specialist i danske hvaler.

- Det er en vågehval. Det kan man se på de hvide luffebånd, den har, og størrelsen passer også, siger Carl Kinze efter at have set optagelserne af hvalen.

På kortet kan man se, hvor der er spottet en vågehval i perioden mellem 1824 og 2017. Det er sket 46 gange i det lyseblå farvand og 12 gange i det lilla farvand.
På kortet kan man se, hvor der er spottet en vågehval i perioden mellem 1824 og 2017. Det er sket 46 gange i det lyseblå farvand og 12 gange i det lilla farvand.
Foto: Carl Kinze

Han fortæller, at det er den tredje mest hyppige hvalart i Danmark, som kun er overgået af marsvinet og hvidnæsen, men det er ikke så tit, den laver sådan et show.

- Det usædvanlige er nok mest, at den kommer så tæt på. Men vågehvalen eller sildepiskeren, som den også kaldes, var der nok for det samme som fiskerne – for at få fisk, siger hvaleksperten.

En voksen vågehval er 6,75 til 10 meter lang og vejer mellem fem og 10 tons. 

Lars Kjøngerskov og hans makker spottede hvalen onsdag eftermiddag omkring klokken 14.00.