41-årigs dødsårsag skal klarlægges: Bliv klogere på, hvordan undersøgelserne foregår
Når et menneske afgår ved døden, skal det undersøges, hvad der er årsagen, og det kan gøres på flere måder.
Søndag blev en 41-årig kvinde fundet død i en skov ved Silkeborg efter at have været forsvundet i 12 dage. Politiet vurderede umiddelbart, at der ikke lå noget mistænkeligt bag dødsfaldet, men valgte alligevel at få lavet en obduktion for at blive helt sikre på dødsårsagen.
For det skal gå ordentligt til, når man skal undersøge omstændighederne omkring et dødsfald. Derfor har samfundet også en klar praksis for, hvad man gør, når et menneske afgår ved døden.
Men den praksis indebærer ofte nogle indviklede fagbegreber og udtryk såsom ligsyn, retslægeligt ligsyn og obduktion.
TV MIDTVEST har her fået hjælp til at forstå begreberne af Jørgen Lange Thomsen, der er professor emeritus og tidligere retsmediciner.
- Når man er død skal der være et ligsyn, og i visse tilfælde skal det være et retslægeligt ligsyn. Det er for eksempel i tilfælde, hvor der er tale om pludselig død, eller der er mistanke om drab, siger Jørgen Lange Thomsen.
Arbejdspladser eller offentlige institutioner er selvskrevet
Der er en række kriterier for, om det er nødvendigt med et retslægeligt ligsyn. Udover en mistanke om noget kriminelt kan det være, hvis dødsfaldet er sket på en arbejdsplads eller i en offentlig institution.
Jørgen Lange Thomsen forklarer, at det er lægen, der tilser den afdøde, som skal afgøre, om man bør lave et retslægeligt ligsyn.
- Det retslægelige ligsyn foregår så sådan, at politiet og enten en retsmediciner eller embedslæge mødes om liget og tager stilling til, hvad der skal ske med henblik på at fastslå dødsårsagen. I cirka en fjerdedel af tilfældene beslutter de, at det er nødvendigt med en retslægelig obduktion, siger Jørgen Lange Thomsen.
Obduktion er en top til tå-undersøgelse
Hvis ikke de første to trin har givet lægerne og politiet nok viden til at fastslå dødsårsagen, er der til sidst mulighed for en tilbundsgående undersøgelse. Det er det, der hedder en obduktion.
Den kan enten foretages på et sygehus eller på Retsmedicinsk Institut. Det afhænger af, hvorvidt politiet vurderer, der ligger noget mistænkeligt eller kriminelt bag.
- En obduktionen er en dybere undersøgelse. Man undersøger alle organer og undersøger den døde fra top til tå, siger Jørgen Lange Thomsen.
Udover at fastslå dødsårsagen kan en retslægelig obduktion også hjælpe med afgørende viden, når man skal klarlægge hændelsesforløbet op til dødsfaldet.
Efter obduktionen af den 41-årige kvinde vil der blive lavet en rapport, der beskriver hendes dødsårsag.