Anne Marie og Allan er dybt rystede over nedskæringer: - Folk i Østdanmark ville aldrig finde sig i det
To borgere ærgrer sig over, at Region Midtjylland stikker sparekniven ind på landets akutklinikker.
Region Midtjylland skal spare penge, og det kommer til at gå ud over akutklinikkerne i landsdelen.
Det ærgrer Allan Kølby fra Højmark ved Ringkøbing.
- Det er igen en forringelse her i Vestjylland. Det er folks tryghed, der forsvinder, hvis man får behov for akut behandling, siger han.
Også Anne Marie Bach Birknes fra Klinkby ved Lemvig ser ikke med milde øjne på nedskæringerne.
- Det er dybt skuffende. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at hver gang regionen skal spare, så rammer det os herude langs Vestkysten. Det er os, der står for skud hver gang, siger hun.
Nye åbningstider
Ændringerne er et led i regionsrådets budgetaftale fra efteråret. De vil give en besparelse på 5-6 millioner kroner årligt.
I praksis betyder det, at akutklinikkerne i Lemvig, Ringkøbing, Holstebro, Skive og Silkeborg fremover er lukkede om natten og i dagtimerne på hverdage.
Samtidig forsvinder de ansatte behandlersygeplejersker helt fra akutklinikkerne og erstattes af andre typer sygeplejersker.
- Det tror jeg ikke, at folk ovre i Østdanmark ville finde sig i. Men det er betingelserne for os. Vi bliver nærmest tredjerangsborgere i det her samfund, siger Anne Marie Bach Birknes.
Politisk ærgrelse
Akutklinikkerne blev i sin tid oprettet i forbindelse med lukningen af Holstebro Sygehus for at give øget tryghed til borgerne.
Derfor ærgrer det også flere politikere, at sparekniven nu bliver sat ind.
- Det her er et tilbageskridt i forhold til det, vi blevet lovet, da Sundhedshuset i Holstebro blev indviet, siger Jens Kristian Hedegaard, formand for Social- og Sundhedsudvalget for Venstre i Holstebro Kommune.
- Det er især kritisk, at natdækningen forsvinder, fordi det rammer de borgere, der i forvejen har svært ved at transportere sig til akutbehandling på et sygehus, uddyber han.
Også formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Lemvig ærgrer sig over udviklingen.
- Jeg er rigtig træt af, at vi står i den her situation igen og igen. Her i Lemvig har vi set adskillige gange, at vi er blevet lovet noget, man ikke kunne overholde, siger Gunnar Lisby Kjær fra Venstre, der håber, at der snart kommer en varig løsning uden flere ændringer.
Erkender forringelse
Formanden for regionens hospitalsudvalg, Purnima Erichsen fra Konservative, erkender, at der bliver tale om en serviceforringelse for borgerne. Men hun mener, at ændringerne er forsvarlige.
- Det handler om at bruge vores sundhedspersonale på en mere hensigtsmæssig måde. Vi mangler behandlersygeplejersker på hospitalerne. Samtidig er der et godt og nært tilbud til borgerne i form af de praktiserende læger i dagtimerne og lægevagten om natten, siger hun.
Den køber Anne Marie Bach Birknes fra Klinkby dog ikke.
- De praktiserende læger går hjem klokken 16, men der sker altså også ulykker herude efter klokken 16 – og så er det en lang tur til Gødstrup, siger hun.
Politikerne står jo også med nogle besparelser, der skal gå udover nogle – er det ikke okay, at man er nødt til at sætte ind et sted?
- Jo, men hver gang de finder besparelser i Region Midtjylland, rammer det altid dobbelt hårdt herude, afslutter hun.
Ændringerne på akutklinikkerne ventes at træde i kraft fra 1. marts de fleste steder.