Danmarksrekord i sprit: Midt- og vestjyderne bliver taget mest med alkohol i blodet

Landsdelen er alt for stærkt repræsenteret i statistikken for både spirituskørsel og dødsulykker som følge deraf.

Sprit
Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

Politikredsen for Midt- og Vestjylland har danmarksrekord i sigtelser for spirituskørsel og spritulykker med dødelig udgang.

De seneste dage har TV MIDTVEST fortalt om Kent Nielsen, der mistede sin tvillingebror Kim i en ulykke, hvor føreren var påvirket af alkohol, og om Lilli Vester Aagaard, der i årevis havde et stort alkoholproblem, men alligevel satte sig bag rattet.

For deres historier er langt fra enestående.

Sidste år måtte Midt- og Vestjyllands Politi sigte førere af motorkøretøjer for spirituskørsel 830 gange, og kredsen ender derfor på toppen af den kedelige statistik set på landsplan. Til sammenligning ligger politikredsen med næstflest sigtelser - Københavns Politi - på 636.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Og 830 er et for højt tal, mener politikommissær Jørgen Christensen, der er leder af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

- Vi har rigtigt, rigtigt mange, som er afhængige af et motorkøretøj for hver dag at kunne komme fra A til B. Og vi må bare sige, at midt- og vestjyderne tager alt for mange chancer med at køre bil eller knallert, når de har drukket, og det er vi kede af, siger han.

Han understreger, at det høje antal sigtelser, som også er stigende, ikke nødvendigvis handler om, at flere kører med alkohol i blodet, men i lige så høj grad er et billede på politiets styrkede indsats.

- Vi har prioriteret det højt det sidste år. Vi er på gaden og stopper en masse biler, forklarer han.

Og de mange sigtelser for spirituskørsel har også ført til mange beslaglagte biler. Med loven om vanvidsbilisme har politiet mulighed for at fratage folk deres bil, hvis de har en promille på over 2,0.

- Lovgivningen har været med os. Vi har det højeste antal beslaglagte køretøjer i politikredsen. 75 procent af dem er faktisk spritbilister, siger Jørgen Christensen og tilføjer:

- Der, hvor vi beslaglægger bilen, fordi de har en promille på over 2,0, bestemmer alkoholen over deres liv. Og der er vi nødt til at tage den hårde skrue i brug og tage køretøjet fra dem for at forhindre, at de faktisk ender i en ulykke.

For nogle gange går det helt galt og ender med døden, som det gjorde for Kent Nielsens tvillingebror for ti år siden. 

2:44
Hør, hvordan Kent Nielsens bror Kim mistede livet i en spritulykke.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Og selvom det ligger et stykke tilbage, så kunne det lige så godt være en historie fra i dag.

I perioden fra 2019 til 2023 mistede 34 personer livet i Midt- og Vestjylland som følge af spritulykker.

Infografik dræbte i spritulykker pr politikreds
Foto: Rådet for Sikker Trafik