Derfor går vi Luciaoptog
I dag tændes lys i luciaoptog landet over.
Det er luciadag, og traditionen tro fyldes plejehjem, skoler, børnehaver, kirker og alverdens andre steder landet over med Luciaoptog. Men har du helt styr på, hvorfor vi den 13. december går optog og fejrer Lucia?
Luciadag startede som en fest for den katolske helgen Santa Lucia. Hendes navn betyder lys.
Ifølge helgenhistorien var Lucia en ung kristen kvinde, der levede tilbage i 300-tallet i byen Syrakus på Sicilien. Lucia var kristen i stedet for at følge den romerske religion på et tidspunkt, hvor det var forbudt at være kristen. Det skriver Folkekirken.dk.
Lucia sneg sig ud i natten for at dele mad ud til de fattige, og på hovedet bar hun en krans med lys, så hun kunne se, samtidigt med hun brugte sine hænder.
Myten fortæller, at hun blev henrettet for sin tro den 13. december.
Kom fra Sverige
Danskerne holdt op med at fejre Luciadag efter reformationen. Men hvor traditionen forsvandt i Danmark, faldt hendes helgendag i den gamle kalender sammen med årets korteste dag, og de fortsatte med at fejre dagen i Sverige.
Siden 1920 har de gået luciaoptog i Sverige, og skikken bredte sig igen til Danmark efter besættelsestiden. Det første optog foregik i Scala i København i 1944.
Sidenhen er optaget blevet en nærmest obligatorisk tradition her i landet.
Har du været til Luciaoptog i dag? Så send os meget gerne dine billeder på redaktionen@tvmidtvest.dk eller på Facebook.