Greenpeace er på fjorden med en mission: - Det er skræmmende

Sidste år blev der målt det højeste iltsvind i landets fjorde i 20 år. I denne uge tager miljøorganisationen Greenpeace ud på de danske fjorde for at se, hvordan det nu står til.

2:11
Der er store iltsvind i fjorden. Det vurderer Christian Fromberg efter, at han har taget prøver i vandet.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Fedtemøg, alger og døde havbunde er måske ord, du har hørt før.

Det har Greenpeace også. Og de er ved at være godt trætte af, at der - efter deres opfattelse - sker for lidt med tilstanden i de danske farvande. 

I september sidste år blev der målt det højeste iltsvind i landets fjorde i 20 år. Det fastslog en rapport fra Aarhus Universitet.

I denne uge tager miljøorganisationen Greenpeace så selv ud og tager prøver i Danmarks fjorde. 

- Det er et økosystem, der er brudt sammen. Jeg tror ikke, at der er nogen, der vil dykke ned her og ikke blive kede af, hvordan det ser ud, siger Christian Fromberg, der er kampagneleder hos Greenpeace.

Mandag møder TV MIDTVEST ham ved Skive Fjord. Og synet her gør ham ked af det. Ifølge ham burde det nemlig vrimle med små fisk og være fyldt med ålegræs, men det er ikke tilfældet.

TV MIDTVEST har tidligere besøgt Skive Fjord, hvor Kennet Brask forsøgte at råbe op om problematikken med fedtemøg. 

I dag tog han med Greenpeace på tur.

- Jeg er bekymret over, hvordan det ser ud. Det er noget, der har været gennem mange år og det bliver værre og værre, siger han.

Fedtemøget er problematisk, fordi det lægger sig som tykke "måtter" eller "dyner" på fjordens bund og herunder er der ingen ilt.

I dag lød målingen af Skive Fjords iltindhold på 4 mg. ilt pr. liter vand.

Et optimalt havmiljø vil ligge på mellem 8 og 12 mg. ilt pr. liter vand, fortæller Christian Fromberg fra Greenpeace.

- Det er det kraftigste iltsvind, vi har målt. Det synes jeg er ret vildt. Både på så lavt vand og så tidligt på sæsonen. Det er skræmmende, lyder det.

Løsningen er for ham at se, at man omlægger landbrugsjord til anden jord. På den måde kan man mindske udledningen af kvælstof i vandet, som giver næring til alger, som optager den ilt, fjordene gisper efter.

Forestiller du dig, at alt landbrugsjord så skal sløjfes? 

- Vi skal overhovedet ikke sløjfe alt, men vi ser ind i en betragtelig omlægning af dansk landbrugsjord.

Dagens tur på fjorden har derfor kun forsikret Christian Fromberg fra Greenpeace i, at der for miljøorganisationen fortsat er en vigtig kamp at kæmpe.

- Vi vil tage det med videre og prøve at råbe regeringen og politikkerne op. Det her må ikke gå i glemmebogen.