Hjorteavler kan ikke få dispensation fra at øremærke sine dyr: Risikerer at sige farvel til livsværket
Ganske vist er der nu mulighed for at søge dispensation fra kravet om øremærkning. Men det er ikke alle, der får den. Det har en hjorteavler fra Thy erfaret.
Inden længe kan det være slut med at være hjorteavler for Magda Raunsmed fra Thy. Et særligt krav om øremærkning af hendes 90 dådyr kan ende med at gøre en ende på karrieren.
I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der myndighed indenfor dette område, og derfor er det også hos Fødevarestyrelsen, at man skal søge om dispensationen, hvis man ikke ønsker at øremærke sine dyr.
En sådan dispensation har Magda Raunsmed søgt, men hun fik et chok, da svaret kom, og hun fik afslag på ansøgningen.
- Jeg blev så frustreret ved at se, at vores livsværk kan forsvinde. Det gør helt vildt ondt, siger Magda Raunsmed.
Øremærkekravet er en udløber af EU's forordning om dyresundhed. Den blev vedtaget i 2016 og skal sikre, at smitsomme sygdomme ikke spreder sig blandt dyr og via animalske produkter i EU.
Ifølge Magda Raunsmed er dog dog ikke praktisk muligt at øremærke dyrene.
- Vi kan ikke sætte øremærkerne i dem, fordi de stikker hovedet igennem hegnet og trækker dem af igen, siger hun.
Blandt ganske få afslag
I begrundelsen for afslaget skriver Fødevarestyrelsen, at 'den nuværende indhegning ikke sikrer en høj nok grad af isolering af dyrene.'
Det betyder i praksis, at dyrene skal have mulighed for at skjule sig og holde afstand til mennesker - ligesom i naturen. Men den begrundelse har Magda Raunsmed meget svært ved at forstå.
- Dyrene kan godt gå i skjul. Ligegyldigt hvilken fold, jeg går i, kan hjortene løbe fra mig og gå i skjul.
Kravet om øremærkning førte i efteråret til at nogle hjorteavlere begyndte at aflive deres dyr. Magda Raunsmed vil dog gøre alt for, at øremærkningen ikke skal have samme konsekvens for hende, og derfor har hun tænkt sig at klage over Fødevarestyrelsens afgørelse.
- Jeg er ikke lige den, der giver op ved det første afslag, så vi sætter en advokat på.
Faktisk er Magda Raunsmed også en af de ganske få, der har fået et afslag på ansøgningen om dispensation.
I Midt- og Nordjylland har Fødevarestyrelsen indtil videre behandlet 40 ansøgninger om dispensation og kun to har fået nej.
Sverige og Tyskland skiller sig ud
Lande som Sverige og Tyskland håndterer kravet anderledes. Noget som Asger Christensen, der er medlem af Europaparlamentet for Venstre, synes, at Danmark burde lade sig inspirere af.
- Når andre lande kan finde ud af at administrere et fælles direktiv på en anden måde, så må vi også kunne gøre det i Danmark, siger Asger Christensen.
På landplan har 90 hjorteavlere foreløbig fået dispensation fra kravet om øremærkning, mens 14 har fået afslag.