Kasper var nabo til ulovlig cigaretfabrik: - Det er lidt surrealistisk
Han var nabo til den ejendom, hvor der ifølge retten i Aarhus blev produceret 92 millioner ulovlige cigaretter. I dag modtog bagmændene deres dom.
Ulovlig produktion af 92 millioner cigaretter, hvidvask og for at snyde staten for knap 600 millioner kroner i afgifter.
Det er noget af det fire mænd er blevet dømt for i en opsigtsvækkende sag om ulovlig cigaretproduktion.
En produktion, der lå blot 200 meter fra Kasper Holm Nielsens ejendom i Aulum.
- Vi vidste ikke, hvad der foregik, før det kom frem. At der ligefrem lå en ulovlig tobaksfabrik lige ved siden af en, det er lidt surrealistisk, fortæller han.
Lastbiler med udenlandske nummerplader
Kasper Holm Nielsen og kæresten havde lagt mærke til en del aktivitet på naboens ejendom inden anholdelsen.
De havde blandt andet noteret sig, at der kom flere lastbiler med udenlandske nummerplader, men det var ikke ligefrem ulovlig produktion af cigaretter, de forventede, der foregik.
- Der stod en masse paller, trucks, lastbiler, varebiler og alt muligt andet, men vi troede, de drev tømrervirksomhed, så vi tænkte ikke rigtig nærmere over det, fortæller den tidligere nabo.
Anholdt for et år siden
De fire dømte mænd blev tilbage i februar 2022 anholdt under en omfattende aktion, hvor National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) slog til på flere adresser i Øst- og Midtjylland.
Efterfølgende brugte politiet lang tid på at fjerne alle tingene fra adressen.
- Da politiet skulle tømme ejendommen var der fire lastbiler med hænger, der kørte i pendulfart og fyldte de her lastbiler op. Der forstod vi ligesom, hvor stort omfanget var, fortæller naboen.
Fire dømt og en frifundet
I alt blev fem mænd anholdt og tiltalt, men det var kun fire af dem, der blev dømt i Retten i Aarhus onsdag.
Tre af dem er idømt mellem fem et halvt og seks et halvt års fængsel samt tillægsbøder på 185 millioner kroner hver.
Den fjerde blev idømt tre års fængsel og en tillægsbøde på 44 millioner kroner, mens den femte mand blev frifundet.
En spektakulær sag
Jacob Gents, der er specialanklager hos National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), er tilfreds med dagens afgørelse i byretten i Aarhus.
- Vi er rigtig godt tilfredse med dommen, da den ligger meget godt i tråd med det, vi selv har lagt op til. Vores opfattelse er, at de personer, vi i dag har fået dømt, har haft en rolle, hvor de i forskellig grad har deltaget i produktion og videredistribution af millioner af cigaretter.
- ,Vores opfattelse er, at de har været ansvarlige på hver deres måde, og det har retten været enige i, fortæller han efter domsafsigelsen.
Ifølge ham er størrelsesomfanget i sagen noget af det, der gør denne sag speciel.
- Bødestørrelserne er bestemt ikke nogle, vi ser tit. Det er bøder, man kan tage og føle på rent størrelsesmæssigt, så det er en spektakulær sag, fortæller Jacob Gents.
Uvist hvem slutbrugeren har været
Et af de store spørgsmål er, hvor de mange millioner cigaretter er endt henne, og hvem der har været aftagere af de ulovlige tobaksprodukter.
Men det er ikke lykkedes politiet at finde beviser for, hvem slutbrugeren har været, fortæller specialanklageren.
- Vores opfattelse, og det vi har kunne føre bevis for, er, at cigaretterne er blevet afsat flere steder i landet i både Jylland og Sjælland, men hvem slutbrugeren har været, kan vi kun gisne om, for det ved vi faktisk ikke.
Forsvaret har udbedt betænkningstid om anke
Jan Schneider, der er forsvarsadvokat til en af de dømte, er umiddelbart tilfreds med dommen.
- Vi stod med en sag, hvor anklagemyndighederne gik efter fem år, og retten mente jo så kun tre år til min klient. Min klient blev samtidig løsladt i dag, hvilket han var rigtig glad for, så reaktionen er først og fremmest en lettelse over, at sagen er afsluttet, fortæller han.
Selvom de umiddelbart er tilfredse med dommen, så har de udbedt sig betænkningstid i forhold til om de vil anke dommen til landsretten.
- For at cigaretter skal kunne tilskrives afgift, så skal de indeholde tobak fra tobaksplanter, og det er noget, man normalt laver en kemiskanalyse for at fastslå. Det har man ikke gjort i denne sag, hvilket, jeg synes, er problematisk. Det er blandt andet noget af det, jeg egentlig godt kunne tænke mig at høre landsrettens stillingtagen til, fortæller Jan Schneider.
Ejendommen i Aulum står stadig tom
De nu dømte har to uger til at beslutte sig for, om de vil anke dommen. Men hjemme i Aulum har Kasper Holm Nielsen lært en vigtig lektie.
- Man ved tydeligvis aldrig, hvad der foregår herude på landet, og man tror, man kender sine naboer. Nu må vi, hvad der skal ske med ejendommen, men hvis der flytter nogle nye ind, kan det da godt være, vi lige skal over og banke på og sige hej, fortæller han.