Kinesisk kasernebesøg er normalt, fastslår ministerium

Forsvarsministeriet understreger, at det er normalt, at man inviterer forsvarsattachéer fra Kina, når der afholdes arrangementer.

Ved besøget var der gennemgang af en Leopard 2-kampvogn. Forsvaret kalder selv Leopard 2 i 2A7-udgaven "verdens bedste kampvogn" på sin hjemmeside.
Ved besøget var der gennemgang af en Leopard 2-kampvogn. Forsvaret kalder selv Leopard 2 i 2A7-udgaven "verdens bedste kampvogn" på sin hjemmeside.
Foto: Ole Navntoft/Jydske Dragonregiment

Efter lidt betænkningstid toner Forsvarsministeriet nu rent flag.

Det er helt normalt, at man inviterer kinesiske militærfolk på kasernebesøg.

Det oplyser ministeriet i et skriftlig svar til TV MIDTVEST, efter flere politikere tidligere på ugen udtrykte kras kritik af et besøg, hvor to kinesiske forsvarsattachéer i efteråret besøgte Jydske Dragonregiment i Holstebro og Flyvestation Karup.

- Det er en normal del af det internationale samarbejde, idet også danske forsvarsattachéer rundt omkring i verden deltager i lignende arrangementer i deres værtslande, skriver ministeriet.

Attachéerne, der er specialiserede diplomater med militær rang, har blandt andet fået en gennemgang af en Leopard 2-kampvogn samt besøgt flere centrale kontorer på Flyvestation Karup, der er landets største militærbase.

Kina er en trussel, siger PET

Besøgene har fået kritik af Thomas Rohden, der er stifter af Dansk Kina-Kritisk Selskab.

- Det er chokerende, at man inviterer kinesiske forsvarsattachéer på besøg, så de kan lade sig inspirere til, hvordan de vil strikke de kinesiske forsvar sammen, har han tidligere sagt til TV MIDTVEST.

Også Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, mener, at besøgene er foruroligende i en tid, hvor Kina samarbejder med Rusland.

Samtidig har Politiets Efterretningstjenestes (PET) vurdering af spionagetruslen mod Danmark placeret Kina i samme kategori som Rusland, der ikke var inviteret til besøget.

- I forbindelse med arrangementer som det pågældende holdes al information på uklassificeret, understreger ministeriet i det skriftlige svar.

Forsvarskommandoen, der har inviteret til besøgene, har tidligere understreget, at besøgene ikke indeholdt gennemgang af hemmelige oplysninger.

- Man kan godt lære ting af noget, der ikke er klassificeret. Der er ingen grund til, at Danmark skal hjælpe kineserne med at opbygge deres forsvar, har Thomas Rohden tidligere sagt.

Attachéerne fik en gennemgang af de kampvognssimulatorer, Forsvaret bruger til træning.
Attachéerne fik en gennemgang af de kampvognssimulatorer, Forsvaret bruger til træning.
Foto: Ole Navntoft/Jydske Dragonregiment

Kina var ét af flere ikke-Nato-lande, der var repræsenteret ved besøgene i Holstebro og Karup.

- Forsvaret tager i forbindelse med arrangementerne stilling til hvilke sikkerhedsforanstaltninger, der skal tages for afvikling af et arrangement - set i relation til deltagerkredsen, skriver ministeriet.

Hos Morten Messerschmidt (DF) vækker besøget også opsigt. Han siger til TV2, at partiet vil tage sagen op med forsvarsminister Troels Lund Poulsen.