Kommuner har ingen plan når private plejefirmaer går konkurs
Regeringen vil ændre loven, så kommunerne skal have en beredskabsplan for, når plejefirmaer går bankerot.
Halvdelen af alle kommuner har ikke en beredskabsplan for, hvad der skal ske, når et privat hjemmeplejefirma går konkurs. Det viser en redegørelse, som regeringen har fået lavet, ifølge TV2. Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil derfor ændre loven, så kommunerne forpligtes til at udarbejde beredskabsplaner.
Desuden skal kommunerne fremover stille krav om en bankgaranti, når de indgår kontrakter med private leverandører af hjemmehjælp.
- Vi kan aldrig garantere, at der er en virksomhed, som ikke går konkurs i Danmark. Det, vi er optagede af, er, at der ikke er nogle ældre, som kommer i klemme, og derfor er vi klar med et lovforslag, siger Sophie Løhde til TV2.
Redegørelsen er lavet, efter Socialdemokratiet og DF i foråret stillede krav om en undersøgelse. Regeringens forslag vækker dog langt fra begejstring hos Socialdemokratiets sundhedsordfører, Astrid Krag.
- Dét, regeringen har fremlagt, er en meget tynd kop te. Man kan virkelig undre sig over, at det er det her, vi har ventet mere end et halvt år på. I mellemtiden har vi haft seks nye konkurser, som har ramt over 2500 borgere.
- Det er meget skuffende, siger hun i en skriftlig kommentar.
Allerede i februar varslede regeringen et serviceeftersyn af lovgivningen. Siden har seks private plejefirmaer måttet lade livet.
Mindst 40 private plejefirmaer er gået konkurs i perioden 2010 til 2016, viser redegørelsen.
/ritzau/