Landsdelens kommuner er enige: Dokumentationen af magtanvendelse er gået for vidt

Relevante politikere i landsdelens 13 kommuner mener, at dokumentationen af magtanvendelse er gået for vidt, og at reglerne bør laves om.

2:07
Gunnar Lisby Kjær (V) fra Lemvig Kommune og Kristendemokraternes Jens Erik Damgaard fra Ringkøbing-Skjern Kommune er enige om, at der bliver brugt for mange timer på dokumentation.
Foto: TV MIDTVEST

- Rigide.

Så simpelt lyder svaret, når Gunnar Lisby Kjær (V) bliver spurgt om hans holdning til reglerne indenfor magtanvendelse, som de er i dag.

Han er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Lemvig Kommune og har i 13 år arbejdet med socialpolitik. Og så er han er ved at være godt træt af kravene til dokumentation af magtanvendelse.

- Vi er jo simpelthen nødt til at bløde lidt op i forhold til den helt vilde rigide tankegang.

Han kalder det et "dokumentationshelvede" mange steder i dagens Danmark.

- Der er nogle regler, der efter hensigten skulle være til gavn for borgeren, men nogle regler er en form for over-implementering, lyder det fra Gunnar Lisby Kjær.

Alle kommuner: Det er gået for vidt

TV MIDTVEST sætter i disse dage fokus på Brande Åcenter, hvor der bor 32 mennesker med alvorligt handicap. Her går der hver dag mange timer med nedskrivning af magtanvendelser.

På et år bliver det til over 8000 sider med dokumentation.

Magtanvendelser er mange ting. Det er lige fra selvforsvar til at holde en borger fast, når man hjælper med tandbørstningen. Det kan også være en sele, der hjælper et menneske til at sidde sikker i sin kørestol.

På Brande Åcenter mener man, at registreringen af magtanvendelser har taget overhånd.

- Det er okay, at der er en tilsynsenhed. Det er mængden af dokumentation, der er grotesk. Jeg synes, det går fra kvalitetstiden, som de egentlig også kommer ud for at tjekke på tilsynene, siger centerleder Sidsel Nielsen fra Brande Åcenter.

Dén holdning er de ikke ene om.

TV MIDTVEST har spurgt relevante politikere i samtlige af landsdelens 13 kommuner om deres syn på reglerne. Alle er de enige om, at dokumentationen af magtanvendelse er gået for vidt, og at reglerne bør laves om.

- Reglerne er retssikkerhed for den enkelte borger. Men det skal ind i en kontekst, hvor der bliver brugt mere sund fornuft, siger Jens Erik Damgaard fra Kristendemokraterne, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Når der er fuld accept fra alle, så skal der ikke registreres i hoved og røv for at sige det rent ud, lyder det.

Og det er Gunnar Lisby Kjærs helt enig i.

- Jeg synes, det er godt, at der er regler for, at man ikke kan gøre hvad som helst. Men problemet opstår, når det selv efter aftale med pårørende skal dokumenteres alligevel, siger udvalgsformanden.

Forbeholden optimisme

Og noget tyder på, at der måske er ændringer på området på vej. Statsministeren italesatte emnet om mere tid hos borgeren og mindre tid på kontrol i sin nytårstale.

- Herhjemme vil vi skabe en velfærd med mere omsorg og mere værdighed, lød det dengang fra Mette Frederiksen.

I dag åbnede socialminister Pernille Rosenkrantz Theil så op for, at det også kommer til at opfatte området for magtanvendelse og de mange dokumentationskrav.

- Jeg vil selvfølgelig kigge på reglerne om magtanvendelse helt generelt. Vi skal se, om snittet er rigtigt. Det er supersvært og dilemmafyldt, siger Pernille Rosenkrantz Theil.

Den besked bliver modtaget pænt hos Gunnar Lisby Kjær. Alligevel er han også forbeholden med at glæde sig for tidligt.

- Det har jeg hørt i alle år, jeg har været i kommunalpolitik. Altså at Christiansborg-politikere siger, at vi skal have regel-forenkling. Jeg mangler bare lige at se det.