Langt fra plads til alle i beskyttelsesrummene: Disse kommuner skraber bunden
Beredskabsstyrelsen har nu talt alle beskyttelsesrum op i Danmark, men der er langt fra plads til hele befolkningen.
Hvis der skulle komme angreb mod Danmark, og der derfor ville blive behov for at søge under jorden for beskyttelse, kan 3,6 millioner danskere søge ly.
Det viser den seneste opgørelse af antallet af pladser i sikrings- og beskyttelsesrum i Danmark.
- Min første indskydelse var, at det ser noget bedre ud, end det, jeg havde frygtet, men vi ved jo heller ikke, hvilken stand de her beskyttelses- og sikringsrum er i, siger Peter Juel-Jensen, der er beredskabsordfører for Venstre.
Hvordan ser det ud i din kommune?
På kortet kan se, hvor mange procent af indbyggerne, der er plads til i kommunens beskyttelsesrum.
Nogle af de kommuner, der skraber bunden, er Ringkøbing-Skjern kommune, der kun har beskyttelsesrum til 15,1% af indbyggerne. Favrskov Kommune, der har plads til 22,4% af indbyggerne og Vesthimmerland Kommune med plads til 26%.
Beskyttelsesrum i kældre og skoler
De fleste beskyttelsesrum i Danmark stammer fra tiden efter 2. verdenskrig og kan blandt andet findes i kældre under skoler eller boligblokke.
Rummene kan, når der ikke er krig, bruges til daglig brug. Men hvis der kommer en nødsituation, så skal lokalet kunne ryddes indenfor 24 timer.
Et af de steder er blandt andet i kælderen på Skjern Folkeskole. Her bliver lokalet brugt af den lokale billardklub og som værksted af skolens personale.
Men selvom lokalet fungerer godt som lokale i dag, så vil det kræve en del arbejde, før det kan tages i brug som beskyttelsesrum. Det er et arbejde og et ansvar, der ligger hos den enkelte kommune.
Hvis man spørger lokalpolitiker Niels Rasmussen, så er der brug for hjælp fra Christiansborg, hvis rummene skal opdateres
- Som verdenssituationen er lige nu, så er der simpelthen behov for, at vi får set på det på landsplan, siger han.
Opgørelsen har været to år undervejs.
Arbejdet blev sat i gang, efter at russiske kampvogne kørte over grænsen til Ukraine og indledte krigen, der fortsat er i gang.
I den forbindelse bad Beredskabsstyrelsen landets 98 kommuner om at skabe overblik over, hvor mange sikringsrum, der findes i kommunerne.
Dengang, i marts 2022, lød det fra kontorchef i styrelsen Henrik G. Petersen, at anmodningen skyldtes bekymringer, som krigen i Ukraine havde udløst hos nogle borgere.
- Så krigen i Ukraine har givet os anledning til at kigge på den seneste status, som er næsten 20 år gammel, sagde han til Ritzau dengang.
I opgørelsen fra 2002 fremgår det, at der var 4,7 millioner pladser i beskyttelsesrum i Danmark.
Den nye opgørelse er per 19. juni 2024 og er helt konkret over antal pladser i sikringsrum, i offentlige beskyttelsesrum og i supplerende rum til beskyttelse, herunder underjordiske garageanlæg.