Livredderne advarer: Pas på det blæsende sommervejr
TrygFondens Kystlivredning opfordrer til, at man tænker sig godt om, inden man bruger vandet som badegæst, SUP’er, kajakroer eller sejler.
Mandagen var blæsende, og der er fortsat varslet vind, som kan skabe farlige situationer på vandet.
Det får TrygFondens Kystlivredning til at komme med en advarsel til alle, der færdes på og i vandet.
Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, udtaler i en pressemeddelelse:
- Vinden giver hvert år anledning til farlige situationer, hvor livredderne henter folk ind fra vandet, og jeg forudser, at vi kommer til at se redningsaktioner på grund af vinden i den kommende uge.
Rådet henvender sig særligt til de strandgæster, der medbringer oppustelige flydemidler. Man skal med andre ord lade gummibåde, luftmadrasser og andet oppusteligt udstyr blive på land.
Surfere og kano- og kajakroere kan også blive udfordret af vinden.
Pas på revlehullerne
Ifølge Trygfondens Kystlivredningschef er vinden ofte kraftigere ude på vandet, end den er inde på land. Derfor rådes man altid til at tage mindst to personer ud på vandet, så man kan hjælpe hinanden, hvis der opstår problemer.
Ved de vestvendte kyster skal man især passe på revlehullerne.
- De giver en stærk understrøm. Der er store bølger, som kan være sjove at kaste sig ud i, men de er også meget kraftfulde og kan vælte dig omkuld, og strømmen kan trække dig med ud fra kysten, udtaler Anders Myhøj.
Hvis det sker, skal du ikke kæmpe imod. Det er derimod vigtigt at bevare roen, og så handler det om at svømme til siden, hvorefter man kan svømme mod land, når revlehullet har sluppet taget i én.
Fra Søsportens Sikkerhedsråd lyder også en opfordring til sejlerne og andre, som bruger vandet, til at tage sine forholdsregler.
- Vinden vil være frisk til hård. Det er en udfordring for selv erfarne sejlere, og derfor bør man overveje, om man overhovedet behøver at sejle, hvis det er hårdt vejr, udtaler Sten Emborg, der er specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.