Otte håbefulde kommuner ansøgte særlig pulje - nu har de fået svar

Halvdelen af de midt- og vestjyske kommuner, som har søgt om penge fra en særlig pulje, har fået lidt ekstra til kistebunden.

Der har været grund til at have fingrene krydsede helt frem til i dag, fredag, i Struer, Lemvig, Vesthimmerlands, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Morsø, Skive og Thisted kommuner.

Alle otte kommuner har søgt om et særligt tilskud fra den såkaldte §16-pulje, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet hvert år uddeler til slunkne kommunekasser. I 2025 er puljen på 800 millioner kroner i tilskud, 200 millioner kroner i lån til forskellige poster og endnu 200 millioner kroner i lån øremærket anlægsinvesteringer.

Det er "særlig vanskeligt stillede" kommuner, der kan få del i puljen, og det har ministeriet nu afgjort, hvem er. Og der er kun penge til halvdelen af de midt- og vestjyske kommuner, som har ansøgt.

Holstebro Kommune var den kommune med den største ansøgning. Her var drømmen at få 75 millioner kroner i tilskud, men den er endt med en lånemulighed på 12 millioner kroner og ingen tilskud. 

I Struer Kommune er der hverken tilskud eller lån at hente. Kommunen ønskede sig hjælp til at dække et budgethul på 10 millioner kroner, men det er endt med et rundt nul. 

- Det betyder, at vi har de penge færre at budgettere med, og det er meget. 

- Men vi har hele tiden arbejdet i to spor, fordi det kunne blive udfaldet, så vi har forberedt os på det, siger kommunaldirektør i Struer Kommune, Jesper Thyrring Møller. 

Når I har forberedt jer på begge udfald, er det så, fordi I reelt ikke har brug for de penge?

- Nej, nej, nej. I Struer Kommune starter vi allerede med næste års budget ved årsskiftet. Det værste man kan gøre for organisationen, borgerne og byrådet er, at man skal gøre noget drastisk hurtigt. Det er bedre, at alle indgår i dialoger løbende. Det er ikke, fordi vi ikke har brug for dem. Vi arbejder bare realistisk og har forberedt os på begge, siger kommunaldirektøren.

Tre kommuner får en håndsrækning

Topmodtageren af puljemidler i Midt- og Vestjylland er Morsø Kommune, der havde søgt om 61 millioner kroner, men som får cirka en tredjedel af det - 20 millioner kroner. 

Kommunens ansøgning var lavet med et ønske om et ekstratilskud, for den har i forvejen et udviklingspartnerskab med puljen fra 2023 til 2026, som betyder, at den over fire år er sikret at få minimum 100 millioner kroner.

I 2025 står den til at få 20 millioner kroner som en del af det partnerskab, og derfor er der i alt 40 millioner kroner i særtilskud på vej til næste års budget i Morsø Kommune. Oven i hatten har kommunen fået tilsagn om at låne seks millioner til anlægsudgifter fra puljen.

I Vesthimmerlands Kommune kan budgetforhandlingerne også blødes en smule op. Kommunen havde søgt om 55 millioner kroner, og i en kombination mellem tilskud og lån kan puljen næsten indfri det ønske. Vesthimmerlands Kommune har fået tildelt 20 millioner kroner i særligt tilskud, og derudover kan den næste år låne 34 millioner, hvoraf største delen skal gå til anlægsinvesteringer. 

Der er også hjælp at hente for Lemvig Kommune, som havde ansøgt om 24 millioner. Der er 15 millioner på vej til vandkantskommunen, der også får mulighed for at låne ni millioner.