Skæbnedage for Karen-Louise: Får projektet lov at blive i eksklusiv gruppe?

Snart skal det afgøres, om Geopark Vestjylland kan forblive en 'Geopark'. Torsdag var der besøg af UNESCO.

Karen-Louise Schmidth
Foto: Natasja Fie Danielsen, TV MIDTVEST

Det er nogle meget afgørende dage for Karen-Louise Smidth.

Hun er leder af Geopark Vestjylland - et geografisk område i Vestjylland med en unik kulturhistorie og et storladent landskab, som de selv formulerer det

Dagene skal afgøre, om Geopark Vestjylland kan bevare titlen som 'UNESCO Global Geopark.' Et navn, man nu har haft i 3,5 år, og som kan fornyes hvert fjerde år. 

UNESCO har udsendt en delegation på to personer, som skal evaluere, om Geopark Vestjylland lever op til kravene, der stilles til en Geopark. 

- Det betyder noget for egnen, og det betyder noget for os rent internationalt, at vi kan kalde os det navn, siger Karen Louise Smidth, der er leder af Geopark Vestjylland.  

Karen-Louise Smidth skulle derfor med UNESCO-delegationen rundt til forskellige steder i den store Geopark, der strækker sig over Struer, Holstebro og Lemvig Kommuner.

Turen gik blandt andet forbi kalkminerne i Hjerm, vandmøllen i Tvis, Klimatorium i Lemvig og Oddesundtårnet. 

- Vi synes, det går rigtig godt, lød det fra Karen-Louise Smidth undervejs på rundturen.

Del af eksklusiv gruppe

Ifølge Geopark Vestjylland findes der godt og vel 200 UNESCO udpegede geoparker i 48 lande - kun de to af dem ligger i Danmark. Udover Geopark Vestjylland ligger der også en på Nordsjælland. 

Delegationen fra UNESCO skal give enten et rødt, gult eller grønt kort, afhængig af hvor godt parken har klaret sig.

Blandt andet bliver der lagt vægt på selve landskabet og de historiske nedslagspunkter - men også hvor godt Geopark Vestjylland formår at formidle historien til befolkningen. 

- Det handler om menneskets samspil med det landskab, vi lever i, siger Karen-Louise Smidth.

Turen med UNESCO gik blandt andet forbi Oddesundtårnet.
Turen med UNESCO gik blandt andet forbi Oddesundtårnet.
Foto: Natasja Fie Danielsen, TV MIDTVEST

Først til marts eller april bliver det afgjort, hvilken farve kort, delegationen fra UNESCO hiver frem fra lommen. Karen-Louise Smidth føler sig dog overbevist om én ting. 

- Jeg er sikker på, at vi ikke får det røde kort. Vi har mange skønne steder at vise frem. Det gule kort får man, hvis man kan forbedre nogle ting, og det grønne kort gives, hvis det hele er i orden, afslutter hun.