Stillehavsøsters truer balancen i Limfjorden
Den invasive stillehavsøsters er nu så stort et problem, at fiskere, forskere og lodsejere kræver omgående handling.
Balancen i Limfjorden er truet af en massiv invasion af stillehavsøsters, der normalt ikke hører til i Limfjorden. I løbet af de seneste år den invasive østers lusket sig ind i Limfjorden og med lynets hast bredt sig i hele den vestlige del af fjorden.
Problemet er, at stillehavsøsters klumper sig sammen og ligger i store plamager henover alt andet - også den almindelige østers og blåmuslinger. Det er en situation, der nu får lodsejere, forskere og de lokale muslingefiskere til at kræve omgående handling.
- De er på alle sten langs stranden rundt omkring. De breder sig mere og mere, og det synes jeg er et kæmpe problem, siger Hans Kolding, sommerhusejer ved Vile Strandgård.
Ikke noget overblik over konsekvenser
Man ved ikke, hvor mange stillehavsøsters, der er i Limfjorden, men konsekvenserne kan være katastrofale. Problemet er bare, at det lige nu er umulige at fastlægge.
- Sandheden er, at vi stadigvæk ikke ved, hvilke økonomiske eller de økologiske konsekvenser, det har, fordi vi ikke har fået penge til at undersøge det, siger Lene Friis Møller, forsker hos Dansk Skaldyrscenter i Nykøbing.
- Det vil vi gerne sætte fokus på, for det er der, man starter, fortsætter hun.
Der er bred enighed om, at det er nu, slaget skal slås mod den invasive art. Derfor har fiskere rettet henvendelse til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
- Vi har skrevet et brev til ministeren om at få noget økonomisk støtte, siger Svend Bonde, fisker og skaldyrsforhandler i Glyngøre.
Forskere vil i gang
Fiskerne får opbakning fra forskerne, der hurtigst muligt vil i gang med deres arbejde.
- Der er jo en ekstrem udvikling inden for de seneste år, og fiskerne kan se det som bifangster, så vi skal bestemt i gang så hurtigt som muligt og undersøge det her, siger Lene Friis Møller, forsker hos Dansk Skaldyrscenter i Nykøbing.
I Natur- og Erhvervsstyrelsen er der sat gang i en række aktiviteter, der skal løse problemet. Blandt andet et mere målrettet fiskeri efter stillehavsøsters. Det er nemlig ikke længere en mulighed at udrydde de uønskede østers, fordi bestanden har vokset sig for stor.