Tidligere ludoman vil have forbud mod spilreklamer - politikere arbejder på restriktioner
Vi kender dem nok alle sammen. Reklamerne der fortæller os, at vi skal besøge diverse sider og spille. Men det er måske snart fortid - i hvert fald i forbindelse med sportsbegivenheder.
Som at stille en øl foran en alkoholiker eller som at lægge en pakke cigaretter foran en ryger. Sådan beskriver Jesper Olesen de bettingreklamer, som man kan se både på TV og på internettet.
Jesper Olesen fra Aalestrup er tidligere ludoman, og så er han fortaler for, at fristelserne for spilafhængige bliver mindre.
- Det er noget, der skulle have været taget hånd om for mange år siden. Det er en god ide, for det er de unge, der bliver ramt, og som man virkelig kan tage penge fra, så det er en god ide at få lukket ned for det, siger Jesper Olesen.
Og netop at få skruet ned for den massive strøm af reklamer er noget, som lige nu er på den politiske dagsorden.
Dansk Folkeparti har nemlig blandt andet foreslået, at det skal være forbudt at reklamere for bettingsider i forbindelse sportsbegivenheder, at det skal være forbudt at målrette reklamerne til mindreårige, og at et ID-kort skal gøre det endnu sværere for unge mennesker at snyde sig til at spille.
- Reglerne er ikke gode nok, som de er lige nu, der er brug for opstramning, siger Dennis Flydtkjær, der er skatteordfører for DF.
Og det synspunkt bliver også bakket op fra den anden side af det politiske spektrum.
- Når vi ser fodbold på TV, så kommer de her reklamer simpelthen i en strøm, som er blevet alt for voldsom, den socialdemokratiske skatteordfører, Troels Ravn.
Danske spil bakker op
Selvom en strammere lovgivning på området ville kunne betyde en mindre omsætning for spiludbydere, så er Danske Spil med på ideen.
- Det kan godt være, at vi kommer til at tjene færre penge, men hvis det er under en ansvarlighedsdagsorden, så er det sådan, det må være, siger Niels Erik Folmann der er administrerende direktør for Danske Licens Spil.
Der er dog en grænse for, at hvor vidtrækkende et forbud, som Danske Spil synes, er en god ide.
- Vi er ikke tilhængere af et totalt forbud, men vi er tilhængere af, at man lytter til eksperter på området, og i øvrigt sund fornuft for ikke at overeksponere branchen for meget, fortæller den administrerende direktør.
Uenighed om fuldstændigt forbud
Ligesom Danske Spil tror regeringen heller ikke på et fuldstændigt forbud.
- Jeg tror ikke på, at et forbud er vejen frem. Vi skal gøre det muligt for mennesker at have et godt og naturligt forhold til spil, som langt de fleste af os har det, siger Troels Ravn.
Men den vurdering er den tidligere spilafhængige fra Aalestrup ikke enig i. Han mener nemlig, at ludomaniproblemer og spilreklamerne hænger uløseligt sammen.
- I min verden burde de her bettingreklamer forbydes. Det er bare medicin til unge mennesker, der falder i med begge ben, siger Jesper Olesen.
Inden Jesper Olesen for fem år siden kæmpede sig ud af sin spilafhængighed, havde han været ludoman i otte år. Han var en af dem, der startede som helt ung - faktisk allerede inden han lovligt kunne spille hasard.