Vaccine mod frygtet virus er landet: Men gedeavler vil ikke have den

Flere faktorer gør tiden usikker for avlere.

INCOMING 200824 1671 tiba
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Nu er det muligt for avlere at få vaccineret deres dyr mod den frygtede bluetongue-virus. 

Virussen rammer får, geder og kvæg, og blev første gang konstateret i Midt- og Vestjylland, da en fåreavler i Grønbjerg fik smitten indenfor.

Han bestilte straks vaccinen gennem sin dyrlæge. 

- Det er da en lettelse, for så er jeg mindre usikker på, om dyrene er syge, siger Søren Nilausen. 

Ikke langt derfra, i Videbæk, har Tobias Christensen 550 geder gående. Men selvom han er temmelig bange for den dødelige virus, vil han ikke lade sine dyr vaccinere. 

Vaccinen er nemlig ikke helt billig. 

- Prisen virker ufatteligt høj. Hvis vi skal vaccinere alle dyrene, så er vi oppe på 22.000 kroner, forklarer gedeavleren fra Videbæk. 

Han vil ikke virke utaknemmelig, siger han, men han mangler stadig viden om vaccinen, før han tør give sine 550 geder en sprøjte. 

- Ingen kan svare på, hvor effektiv den er, og heller ikke, om vi skal give dobbelt dosis til gederne, som man skal til kreaturer. Jeg vil ikke virke utaknemmelig, men vi vil gerne vide lidt mere, før vi putter en masse penge og medicin i vores dyr, siger Tobias Christensen.

Få vil bestille vaccine

Dyrlæge, og medejer af Dyrlægegruppen Skjern Å-Videbæk, Emil Nyborg Rasmussen, er ikke enig i, at vaccinen er dyrere end andre vacciner. 

Men han medgiver, at vacciner generelt er dyrt for avlerne, og derfor er der meget at overveje, når man skal beslutte, om man vil vaccinere sine dyr. 

- Jeg tror ikke, der er så mange, som vil bestille i første omgang. Dels fordi, det er relativt dyrt, og dels fordi, man ikke ved nok om effekten. Samtidig skal dyrene helst vaccineres, inden de smittes. De mitter, der spreder virus bliver også mere og mere inaktive, når først det bliver koldere – så de når måske ikke at smitte meget mere, siger  Emil Nyborg Rasmussen. 

Han forklarer også, at der stadig er mange ubekendte faktorer, såsom hvor effektiv vaccinen egentlig er. 

- Det er meget nyt. Første tilfælde var i sidste uge, og nu begynder mistankerne om smitte stille og roligt at trille ind ad døren. Lige nu betyder det en masse uvished, og vi ved ikke nødvendigvis mere end avlerne og alle andre, siger dyrlægen.

Men vaccinen vil sandsynligvis ikke kunne garantere, at dyrene overlever. 

- Dyrene kan stadig blive syge. Det er ikke 100 procent sikkert, at de ikke vil dø, men dødeligheden vil falde markant, vurderer Emil Nyborg Rasmussen.

Sygdommen smitter ikke fra dyr til dyr, men spredes via blodsugende mitter, der bider dyrene. Mennesker kan ikke smittes med bluetongue.
Sygdommen smitter ikke fra dyr til dyr, men spredes via blodsugende mitter, der bider dyrene. Mennesker kan ikke smittes med bluetongue.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST


Venter utålmodigt på vaccine

Dyrlægen skal ordinere vaccinen til avlerne, men flere af dem vil selv have tilladelse til at give den til dyrene. 

Dog er der endnu ikke mange, som har vist interesse for vaccinen hos Dyrlægegruppen Skjern Å-Videbæk, fortæller Emil Nyborg Rasmussen. 

Interessen er til gengæld større længere sydpå, mener han, for af de 5000 ledige doser vaccine, har det ikke været muligt for dyrlægerne i Skjern og Videbæk at få fat i nogen. 

Derfor kommer der også til at gå flere dage, før vaccinen når frem til fåreavleren Søren Nilausen fra Grønbjerg, hvis dyr blev det første smittetilfælde i landsdelen.

Søren Nilausen har 54 dyr. 50 af dem skal vaccineres - så snart det er muligt - og fire af dem skal slagtes.
Søren Nilausen har 54 dyr. 50 af dem skal vaccineres - så snart det er muligt - og fire af dem skal slagtes.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

- Det irriterer mig, for jeg vil gerne have vaccineret så hurtigt som muligt. Jo flere dage, der går, desto større sandsynlighed er der jo for at fårene bliver smittet, for myggene er her jo, så risikoen er der også hele tiden. Det gør mig da ikke mindre nervøs i hvert fald, konstaterer Søren Nilausen. 

Han er i det hele taget frustreret over den uvisse situation. 

- Jeg er i et limbo lige nu. Jeg aner ikke, hvor jeg står, og jeg venter stadig på flere svar, siger avleren.