Væltede kraner er ikke deres eneste problem - det vrimler med påbud: - Rystende og helt ude i hampen
Tre kraner fra NH Løft er væltet det seneste halvandet år. Nu viser en aktindsigt, at de over årene har fået en stribe påbud på grund af for dårlig sikkerhed. Virksomheden ønsker ikke at forholde sig til kritikken.
”Helt ude i hampen”, ”sjusk” og ”lidt rystende”. Det er nogle af de ord, fagforbundet 3F bruger om sagen, hvor tre kraner fra det samme firma er væltet i det midt- og vestjyske.
Flemming Hansen hos 3F er vant til at tage sig af sager om arbejdsmiljø. For ham stikker det dog alligevel ud, at tre tonstunge mobilkraner fra firmaet NH Løft er væltet på under halvandet år i det midt- og vestjyske.
- Det er helt ude i hampen det der. Det er utroligt, at man kan have tre kraner, der vælter på den tid, siger han.
Og sagerne med de væltede kraner er langt fra de eneste, NH Løft har haft hos Arbejdstilsynet. De seneste 20 år har Arbejdstilsynet reageret 31 gange overfor NH Løft, viser en aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået.
De seneste 11 år er det sket 22 gange, hvoraf 12 af gangene har udløst strakspåbud.
- Virksomheden bør rette op på det her og sikre sig, at man har en ordentlig forretning, der leverer det produkt, man skal, så man kan være sikker på, at der ikke sker ulykker, hvor hverken mennesker eller materiel kommer til skade, siger Flemming Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i byggegruppen hos 3F.
Et mirakel, ingen er døde
Mængden af reaktioner fra Arbejdstilsynet og de tre væltede kraner chokerer 3F.
- Det er sjusk, fordi man som virksomhed har ansvaret for, at de ansatte gør det på den rigtige måde. Jeg håber, at folk i branchen er opmærksomme på, at det ser ud til, at der er nogen, der sjusker med sikkerheden, siger Flemming Hansen fra 3F.
I to ud af de tre ulykker kom en person til skade. Senest skete det i Ikast, hvor en 29-årig mand fra Thy blev hårdt kvæstet og blev kørt med eskorte til Aarhus Universitetshospital.
- Hvis det går galt, går det rigtig galt. Det er kun et mirakel, der gør, at en mand ikke er slået ihjel. Det er helt uacceptabelt, siger Flemming Hansen.
I alt er der givet fire strakspåbud fordelt på de tre sager om væltede kraner i henholdsvis Viborg midtby, på havnen i Thyborøn og på en byggeplads ved motorvejen ved Ikast.
TV MIDTVEST har været i kontakt med ene-ejer i NH Løft Niels Helledie. Han mener, at han aldrig har haft problemer med Arbejdstilsynet.
Da han blev spurgt til, hvordan kranerne kunne vælte, lyder svaret:
- Det ved jeg sgu ikke. Det må du spørge dem om, der har ført kranerne, siger Niels Helledie.
Var sateme ikke færdig – så væltede to kraner mere
Virksomhedsejeren har ellers ikke været meget for at udtale sig til TV MIDTVEST. Det var han omvendt i december 2022, da en af hans kraner væltede på en byggeplads i Viborg midtby.
Dengang væltede en over 100 tons tung kran. En medarbejder faldt ned i en byggegrav og brækkede armen. Dengang påpegede Niels Helledie, at det vigtigste var, at ingen var blevet slået ihjel ved ulykken.
I samme interview talte han om konsekvenserne for virksomheden.
- I mine øjne er det et nederlag, det der er sket. I den her branche er der ikke mange aktører, og mine konkurrenter sidder nu og griner, og tænker, at nu er han nok færdig – men det skal jeg sateme love for, at jeg ikke er, sagde Niels Helledie i december 2022.
Siden da er yderligere to kraner så væltet.
Arbejdstilsynet har mulighed for at politianmelde overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.
Det er uvist, om det er sket i de tre episoder, hvor en kran er væltet.