Vikarerne fra Vestjylland: - Vi skal gøre en forskel

Kristian Pihl Lorentzen (Venstre) og Karsten Filsø (SF) er i havnet i den politiske himmel. Når andre skal på barsel, er der brug for vikarerne fra Vestjylland i Folketinget.

0:28
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

På fodboldlandsholdet blev træneren for nylig erstattet af en vikar. Ja, der var endda en vikar for vikaren.

Mange har sikkert mødt vikaren også i skolen, når læreren var syg eller var på kursus.

Men også i politik findes der vikarer.

På Christiansborg træder de til, når folketingsmedlemmer af den ene eller anden grund melder fra.

Således også i øjeblikket, hvor Vestjyllands Storkreds er repræsenteret ved hele to af slagsen, nemlig SF’s Karsten Filsø og Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre.

De to vikarer har prøvet det før. Hør deres bedste råd til andre vikarer:

0:19
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

- Man er ambassadør for en del af landet. Det er et meget, meget stort ansvar og en vigtig opgave, siger Pihl Lorentzen, som oplevede at være folketingsmedlem 2005 til 2022.

- Så det at være herinde, det er noget helt særligt. Og det er det stadigvæk, selvom jeg nu kun er vikar, siger venstremanden.

Kristian Pihl Lorentzen erstatter Mads Fuglede, som holder barselsorlov. 

Fuglede er godt nok siden sidste folketingsvalg blevet danmarksdemokrat. Men det ændrer ikke på, at Pihl er den, som skal træde til, fordi han var den næste i rækken af venstrefolk, som ville have været blevet valgt – hvis antallet af stemmer havde været nok.

- Når man har haft sin gang herinde i næsten 18 år, så opbygger man nogle relationer til mennesker. Både ansatte og folketingskolleger, fortæller Kristian Pihl Lorentzen.

- Den måde, man bliver modtaget på, er meget, meget positiv. Der er ingen, som siger, ”det er bare ham vikaren fra Vestjylland”, siger han.

- Det er kun i Jylland, man møder tidligt

For Karsten Filsø er situationen identisk. Og så alligevel ikke helt. SF’eren fra Ulfborg er også barselsvikar. Han erstatter partiets politiske ordfører, Signe Munk.

- Det er en speciel oplevelse at være på Christiansborg. Det er lidt de hellige haller i forhold til vores demokrati. Det er her lovene, de laves, siger Karsten Filsø.

Men modsat Pihl Lorentzen, har han aldrig oplevet selv at blive valgt til Folketinget. Ved flere valg er han blevet SF’s nummer to i Vestjylland. Men han er aldrig lykkedes med at løse billet Borgen.

Men som vikar er han rutineret. Tre gange før har Karsten Filsø optrådt i Folketinget, som vikar – og nu er han i aktion igen.

Tirsdag morgen i denne uge stemplede den vestjyske folkesocialist ind til sin første arbejdsdag. Klokken otte om morgenen troppede Karsten Filsø op – før partikolleger og sekretariatet på Borgen syntes at være vågnet.

- Det er kun i Jylland, man møder tidligt, konstaterer han tørt.

- Selvom der da er andre jyder herovre – men de er nok blevet smittet af københavner-døgnrytmen, lyder Filsøs konklusion.

Da han lidt senere skal finde sin plads i folketingssalen, kniber det noget. Karsten Filsøs navn er simpelthen ikke at finde ud for nogle af stolene i salen.

- Jeg ved ikke, hvor jeg skal være henne, siger SF'eren. 

Nogen badeferie er det ikke.

Hvor vikaren i skolen kunne slippe afsted med højtlæsning, eller at vise eleverne film – så er der ingen lave gærder at springe over for en vikar i Folketinget.

Karsten Filsø blev på førstedagen straks sat i gang. Han er nu sit partis ordfører på skatteområdet. Derudover er han også blevet kommunal-, indenrigs- og kirkeordfører.

- Sådan er vikarens lod. Det er at træde til der, hvor der er huller, forklarer han.

- Da jeg kom her første gang i 2021, fik jeg at vide, ”velkommen her – prøv selv at finde ud af, hvor kontorerne og toiletterne og Snapstinget er – og i morgen, Karsten Filsø, så skal du arbejde”.

Pihl har travlt

Heller ikke Kristian Pihl Lorentzen får lov til at ligge på den lade side.

Venstremanden fra Ans har været tilbage i Folketinget siden 1. november. Her blev han udover indenrigsordførerposten også givet posten som forsvarsordfører – en tjans, hvor han arbejder tæt sammen med Venstres formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

- Der har jeg travlt. Der sker rigtig meget på forsvarsområdet. Vi skal genopbygge dansk forsvar efter mange års nedgradering. Så det er spændende. Det er rigtig mange milliarder, vi skal disponere på en fornuftig måde, forklarer Kristian Pihl.

- Så vikarer på Christiansborg er ikke andenrangs folketingsmedlemmer?

- Nej. Overhovedet ikke. Jeg føler i allerhøjeste grad, at man er på lige fod med andre, siger han.

Kristian Pihl Lorentzen skal vikariere i Folketinget til og med februar, hvor Mads Fuglede vender tilbage.

Karsten Filsø ved ikke præcist, hvor længe han i denne omgang skal være på Borgen – men regner med, at vikariatet slutter senest til sommer.