Bekendtgørelse lader vente på sig - imens vokser minkregningen

Tomme produktionsbygninger og varelagre, der ikke kan sælges, er situationen i mange af de virksomheder, der levede af den danske minkbranche. Og det koster.

2:55
Minkindustriens følge-erhverv venter på erstatning - og regningen vokser dag for dag.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Indtil begyndelsen af november sidste år havde Minkfoderfabrikken Lemvig otte fuldtidsansatte. I dag er der kun driftsleder Henrik Grøn, der holder liv i de ellers døde fabrikslokaler.

- Der er ingenting tilbage. Som i ingenting, siger han til TV MIDTVEST.

Henrik Grøn er Minkfoderfabrikken Lemvigs driftsleder. Han er den eneste tilbage.
Henrik Grøn er Minkfoderfabrikken Lemvigs driftsleder. Han er den eneste tilbage.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Spørgsmålet om erstatning er endnu ikke afklaret, og derfor kan nøglen ikke drejes endeligt om til de 5000 kvadratmeter fabrikslokaler.

- Der skal jo strøm, varme og forsikring til, så det koster hver dag, fortsætter Henrik Grøn.

Virksomheden i Lemvig har eksisteret siden 1963 og rekordproducerede i 2017 38.000 tons minkfoder.

Usælgelige varer for ti millioner 

Situationen er nogenlunde lige så uafklaret hos Minkpapir A/S i Borbjerg ved Holstebro.

Før statsministerens beslutning om at slå alle mink ned lavede virksomheden i Borbjerg højtspecialiseret udstyr til minkindustrien. Det tæller blandt andet papir, der bruges i forbindelse med fodring. Nu er de brændt inde med usælgelige varer for 10 millioner.

- Det er meget specielt. Vi har gået her siden 4. november og varetaget en virksomhed, der ikke er vores. Den er jo blevet eksproprieret. Vi bruger omkring 600.000 kroner om måneden til at holde virksomheden i live, forklarer administrerende direktør Henrik Thulesen.

For hver dag der går vokser regningen til det offentlige altså. Men kompensationerne er vanskelige at få styr på.

Kompliceret stof

Ministeriet har ikke lavet den bekendtgørelse, der skal danne grundlag for erstatningerne. Det skyldes blandt andet, at man venter på grønt lys fra de partier, der er en del af aftalen om erstatning. 

- Jeg har fuld forståelse for de virksomheder, der er blevet ramt af minklukning, at de er frustrerede. Ikke desto mindre er det branchen selv, der tager fat i os med alle de bekymringer, de har på grund af de nuancer og forskelle på de enkelte virksomheder, som har været udsat for det overgreb, det er, at man har revet tæppet væk under dem på ulovlig vis, siger Venstres folketingsmedlem og medlem af miljø- og fødevareudvalget, Thomas Danielsen.


Minkfoderfabrikken Lemvig håber at få besøg af den taksationskommission, der skal fastlægge virksomhedens erstatning i det nye år. Men måske der ikke går så længe endda.

- Det er forventningen, at Fødevarestyrelsen kan påbegynde udbetalingerne af forskud på nedlukningserstatning, lukkeomkostninger og driftstabserstatning i 2021. Forudsætningen er dog, at drøftelser med aftalepartierne om bekendtgørelserne er afsluttet, lyder det blandt andet i et skriftligt svar til TV MIDTVEST fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) har ikke ønsket at stille op til interview.