Det virker: Kommunen rykker sprogundervisningen ud til borgerne
I Ringkøbing Skjern Kommune har de valgt at rykke sprogundervisningen ud, der hvor udlændingene bor.
Det har vist sig at være en god ide, at rykke sprogundervisningen i Ringkøbing-Skjern Kommune ud til de borgere, som benytter sig af det. Kommunen har prioriteret undervisningen til kommunens østeuropæere højt, og de ved, at flest mulig deltager i undervisningen, hvis den er, hvor de er.
- Jo tættere du er på borgerne med tilbuddene, jo flere er der faktisk, der bruger det, så derfor er vi optaget af en decentral tænkning omkring det her, siger Kristian Andersen, Formand, Beskæftigelsesudvalget, KD, Ringkøbing-Skjern Kommune.
Friskolen i Ølstrup er ét af de steder, hvor lokale østeuropæere mødes for at lære dansk. Byerne Borris og Hvide Sande har samme tilbud, og det skyldes en kommunal prioritering og lokal opbakning.
- Det har vist sig, at fordi vi har lavet en løsning, hvor sprogundervisningen er let tilgængelig ude lokalt i fire forskellige områder, har det virkelig haft en god effekt, siger Kristian Andersen.
En af kursisterne i Ølstrup er Irina But fra Ukraine. Hun arbejder på en svinefarm i byen, men da hun kom til Danmark for to et halvt år siden var der langt til nærmeste sprogskole. Derfor nedprioriterede hun at komme.
- Det første år havde vi ikke nogen bil, og der var kun en sprogskole i Ringkøbing, siger hun.
Arbejdsgiver tog initiativ til lokal sprogundervisning
Hendes arbejdsgiver så udfordringen og tog initiativ til at starte lokal sprogundervisning op.
- Det er rigtig mange udlændinge Ølstrup og i vores kommune, og hvis vi skal blive ved med at have liv i gaden, så skal vi have dem integreret - så skal de blive en del af os, siger Ole Kjær, der er landmand og initiativtager til sprogskolen i Ølstrup.
Undervisningen blev så stor en succes at de frivillige kræfter ikke længere slog til. Derfor tog kommunen og Lær Dansk over hvor de frivillige slap.
- Jeg ved, der er mange der har svært ved at komme ind til os, for de offentlige transportmuligheder de er ikke eksisterende. Så man skal selv komme herind, eller også kan man ikke komme til sprogundervisning. Så derfor har vi valgt at køre ud, siger Susanne Bregendal, der er afdelingsleder på sprogskolen Lær Dansk i Skjern.
- Når vi er ude ved borgerne, så er der et tilbud lige rundt om hjørnet, og det betyder altså noget for antallet. Derfor er det en helt bevidst prioritering og strategi, og den er jeg faktisk lidt stolt af, siger Kristian Andersen.
Derfor har kommunen også afsat ekstra penge til sprogundervisningen. Udover sproget lærer kursisterne også om dansk kultur.