Tre kvinder har trodset deres handicap og skal til de Paralympiske Lege

Selvom de alle er ramt af handicap, så har tre kvinder ikke ladet sig slå ud. Tværtimod satser de benhårdt på at opnå gode resultater ved OL i Paralympiske Lege.

10:59
Lisa Kjær Gjessing, Susanne Sunesen og Sofie Skoubo skal alle tre til De Paralympiske Lege. Hele sommeren har derfor stået på hård træning for de tre atleter, hvis handicap nærmest usynliggøres, når de dyrker deres sport.

OL er noget af de ypperste sportsfolk kan være med til. Og sådan er det også for de atleter, som til dagligt lever med et handicap. 

Midt- og vestjyderne Lisa Kjær Gjessing, Susanne Sunesen og Sofie Skoubo skal alle tre med til Paralympiske Lege i Tokyo, og det er en stor, fælles drøm at være med.

- Det er en drøm, som jeg har haft i mange år. Uanset om det er Paralympiske Lege eller OL, så er det et nåleøje at komme igennem, og jeg tror, oplevelsen er lige stor, siger Lisa Kjær Gjessing fra Ry, der er taekwondokæmper.

Susanne Jensby Sunesen fra Thisted har prøvet gamet før, for hun har nemlig været med til de Paralympiske Lege både i London og Rio. Selvom hun har brækket ryggen ved en ulykke, så kan hun sagtens finde ud af at ride en hest. Hun er dressurrytter, og i Rio vandt hun sølv ved OL.

- Det er helt fantastisk, at der er noget som hedder Paralympiske Lege, så man, selvom man har et handicap, kan udleve sådan en drøm. For vi kommer heller ikke sovende til det - vi arbejder for det, siger Susanne Jensby Sunesen.

Sofie Skoubo, der er opvokset i Struer, er hård til kørestolsrugby og debutant ved OL. Hun har muskelsvind, og hun er den eneste kvinde på landsholdet, der er til Paralympiske Lege.

- Jeg tror ikke helt, det er gået op for mig, at vi skal afsted. Det har været en drøm for mig de seneste fem år, at jeg kunne blive så god, at jeg kunne komme afsted. Det er et særligt skulderklap, at jeg er med som den eneste kvinde. Jeg bliver aldrig nogensinde den hurtigste eller mest dominerende spiller på banen, men jeg har min egen vigtige rolle på holdet, siger hun.

- Jeg føler ikke, jeg er handicappet, når jeg ridder

Susanne Jensby Sunesen har været til OL før, men den her gang skal hun sidde på ryggen af en ny hest. Men det er bare endnu en herlig udfordring for dressurrytteren fra Thisted, som er taknemmelig for at kunne dyrke sin sport trods handicap.

- Det er skønt, at der stadig er mulighed for at få oplevelser på eliteplan. Jeg ridder også stadig 'raske' stævner og giver dem bøllebank, så man kan godt. Jeg føler ikke, jeg er handicappet, når jeg ridder. Det kan godt være, at noget er sværere, men man er bare nødt til at se på de ting, man kan, i stedet for de ting, man ikke kan, siger Susanne Jensby Sunesen.

Lisa Kjær Gjessing skal bære fanen for Danmark, når alle de danske atleter skal være med til åbningsceremonien. Hun har tidligere været på landsholdet i taekwondo, hvor hun var meget tæt på at kvalificere sig til OL i Athen i 2004. Men en kræftsygdom gjorde, at hun mistede sin underarm.

- Sporten fylder selvfølgelig mest, det er der ingen tvivl om. Men så er der den her kant af, at vi alle sammen har noget, vi dealer med ved siden af. Og der har jeg lagt mærke til, at folk har utrolig meget humor med i det, og de er gode til også at grine af sig selv, og det er fantastisk at være en del af. Om det er det her, eller at gennemføre et halv eller helt maraton, strikke noget eller bage surdej, det er ligegyldigt. Jeg tror bare, det her med at sætte sig et mål man går efter, og det tror jeg er med til at give noget ekstra livsglæde, siger Lisa Kjær Gjessing.

Sofie Skoubo har også oplevet, hvordan sporten har øget hendes livskvalitet, når kroppen ikke er helt som alle andres.

- Jeg tror især, at sporten har gjort, at jeg har fået en enorm stor selvtillid og mere tro på, at jeg kan opnå nogle ting, og at jeg kan en masse ting, som andre også kan. Da jeg var lille, kunne jeg ikke løbe lige så hurtigt som de andre, og jeg faldt tit, fordi jeg har muskelsvind, siger Sofie Skoubo.

Alle tre kvinder er fast besluttet på at kæmpe, alt hvad de kan, så de kan tage fra de Paralympiske Lege med en god fornemmelse i maven. Men Lisa Kjær Gjessing går efter guldet.

- Min målsætning er helt klart, at jeg gerne vil vinde en medalje, og jeg vil selvfølgelig gerne have den fineste karat. Jeg bliver nok lidt skuffet, hvis jeg ikke kommer hjem med en medalje, og den ikke er af guld, siger Lisa Kjær Gjessing.

- Jeg håber på en top-5-placering, men der er masser af gode ryttere med, som før har vundet flotte medaljer, siger Susanne Jensby Sunesen fra Thisted.

- Jeg vil sidde i flyveren på vej hjem og føle, at jeg har gjort, alt hvad jeg kunne. Jeg håber lidt at få en medalje med hjem. Det vil i hvert fald gøre mig rigtig glad, siger Sofie Skoubo.

Artiklen er oprindeligt blevet udgivet 2. august, men er blevet genudgivet, da PL begynder 24. august.